Dostupni linkovi

Svjedok na suđenju Mladiću: Ubijani isključivo civili


Svjedok Ivo Atlija u sudnici
Svjedok Ivo Atlija u sudnici
Iskaz o zločinima Vojske Republike Srpske počinjenim nad hrvatskim i bošnjačkim civilima u općini Prijedor u ljeto 1992., dovršio je na haškom suđenju Ratku Mladiću, svjedok tužiteljstva Ivo Atlija.

On se tijekom dva dana svjedočenja prisjetio napada na rodno Briševo i okolna sela pri čemu je ubijeno oko 200 ljudi, dok su drugi zatočeni u logore gdje su surovo zlostavljani.

U završetku iskaza, Atlija je dodatno opisao okolnosti napada na Briševo u kojem su sudjelovali pripadnici Šeste krajiške i Pete kozaračke brigade VRS-a. Pri napadu 24.srpnja 1992.godine ubijeno je 68 civila među kojima i svjedokov otac.

„Niti jedna osoba nije bila naoružana, niti jedna osoba nije bila borac ni u kakvom smislu.... Nismo htjeli ni na kakav način željeli provocirati srpske vlasti i srpske postrojbe koje su se nalazile oko sela“, naveo je svjedok.

Atlija je opisao i kako je prije napada na njegovo selo gledao s obližnjih brda napad na sela Hambarine i Kozarac potkraj svibnja 1992.godine.

Snimak srušene katoličke crkve iz Biševa prikazan u sudnici
Snimak srušene katoličke crkve iz Biševa prikazan u sudnici
Nakon napomene obrane kako su predstavnici vlasti bosanskih Srba nagovarali izbjegle bošnjačke civile - da se iza toga vrate, svjedok Atlija se prisjetio da su oni završili kao i mještani hrvatske nacionalnosti iz njegovog sela.

„Jedna delegacija je došla do škole u Briševu gdje je bio smješten veći broj izbjeglih žena i djece. Oni su ih uvjeravali da se vrate u Hambarine da im se ništa neće dogoditi. Međutim, poslije, isto je fer reći, da smo čuli od nekih preživjelih – da je većina tih koji su se vratili u Hambarine – da su bili zlostavljani, ubijeni ili odvedeni u logore“, reagirao je svjedok koji je tijekom iskaza napomenuo - kako za ubojstva, silovanja i druge zločine nad stanovnicima Briševa i okolnih sela - nikada nitko nije odgovarao..

Atlija, koji je isto završio u zatočeništvu do studenog 1992.godine, natjeran je skupljati ubijene po cijelom prijedorskom kraju. Ne mogavši izdržati, rasplakao se pri prisjećanju na prizore ubijenih susjeda, od koji su mnogi pogubljeni iz neposredne blizine, udaranjem tupim predmetima.

„Posebno je bilo vidljivo kod ubijenog Milana Buzuke. Njemu je ....oprostite. Milanu Buzeku je kompletno glava bila smrskana. Pokraj glave je iscurio mozak, a na lubanji gdje su trebale biti oči bile su samo crne rupe“, opisao je svjedok briznuvši u plač, ne mogavši sakriti emocije koje kako je rekao inače može kontrolirati.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00
Direktan link



Prognani mještani Hambarina nisu se vratili u mjesto ni nakon dvadeset godina od zločina.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini, nastavilo se iskazom zaštićene svjedokinje, pod pseudonimom RM 032 koja je opisala masovno silovanje žena u zatočeničkim objektima u općini Kalinovik.

Nakon glavnog iskaza u kojem je opisala odvođenje djevojaka i žena od strane Dragoljuba Kunarca i njegovih ljudi – obrana je pokušala prikazati kako je bilo riječ o pripadnicima paravojnih jedinica, a ne regularnih snaga VRS-a.

Dragoljub Kunarac trenutno služi 28 godina zatvora zbog ratnog zločina silovanja brojnih djevojaka i žena.

Suđenje će se nastaviti 17. rujna ove godine budući da, nakon svaka tri tjedna izvođenja dokaza tužiteljstva, obrana dobija tjedan dana pauze kako bi se pripremila za ispitivanje novih svjedoka.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG