Dostupni linkovi

Američki vatrogasac o Sarajevu u plamenu i ubijanju civila


Sarajevo u plamenu - snimak prikazan na suđenju Ratku Mladiću
Sarajevo u plamenu - snimak prikazan na suđenju Ratku Mladiću
Na suđenju bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskaz je dao John Jordan (Džon Džordan), američki vatrogasac, koji je tijekom rata gasio požare na obje strane sarajevskog fronta.

On je opisao kako je od oko 300 gašenih požara, većina bila na području pod kontrolom bosanskih vlasti u Sarajevu - zbog otvaranja vatre Vojske Republike Srpske na civilne objekte koji su lako gorjeli.

„Sarajevski civili su napadani dok su obavljali svakodnevne poslove“, opisao je svjedok Jordan koji je tijekom rata osnovao međunarodnu organizaciju vatrogasaca u Bosni i Hercegovini (Global Operation Fire and Rescue Service, GOFRS) nakon što je vidio reportažu o Sarajevu u plamenu.

Tijekom njegovog iskaza prikazano je više snimaka međunarodnih televizijskih kuća. U jednoj od njih, na mjestu požara, čuo se glas svjedoka Jordana kako vičući upozorava na snajpersko djelovanje po ljudima koji su došli pomoći drugima.

„Bacite se dolje, bacite se dolje!!!“, vikao je Jordan.

Prikazani snimci su pokazali posljedice snajperskog djelovanja i otvaranja artiljerijske vatre po Sarajevu - izbušeno vozilo hitne pomoći, ranjene i ubijene civile te mnoštvo plamtećih zgrada koje su vatrogasci pokušavali ugasiti.
Džon Džordan svjedoči na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, 28. kolovoz 2012.
Džon Džordan svjedoči na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, 28. kolovoz 2012.

Svjedok Jordan, koji je i sam ranjen tijekom gotovo četverogodišnje opsade (minobacačkom granatom ispaljenom, kako vjeruje, s pozadinskog položaja Armije BiH), potvrdio je tužiteljstvu kako se na sarajevske civile pucalo svaki dan.

„Osim kada bi došlo do kakvog zatišja. Ali to je u stvari bila neprekidna pojava. To je u stvari bio svakodnevan život tamo“, prisjetio se svjedok.

Vatrogasac Jordan je prenio sudu i riječi kolega koje su mu opisale ubojstvo djeteta pred njihovim očima.

„Dijete je pitalo – ima li kakvih slatkiša? Vatrogasci su to često dijelili djeci. I nakon toga, njega i njegovu majku je pogodio jedan, jedini metak“, opisao je ubijanje mališana snajperom.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:34 0:00
Direktan link



Tijekom unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je pak pokušala dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka ističući da je, kao bivši marinac, Jordan sudjelovao s američkom vladom na nekim projektima.


Također obrana je pokušavala prikazati kako su neki vatrogasci bili naoružani te smatrani agentima bosanske vlade, zbog čega su se mogli smatrati neprijateljskom stranom.

Jordan je potvrdio da su se međunarodni vatrogasci naoružali kako bi mogli štititi kolege dok gase požar. Pri tom je naglasio da su srpski vatrogasci bili naoružani do zuba, dok oni unutar Sarajeva nisu imali oružja.

Optuženi Mladić je na kraju zatražio da osobno postavi par pitanja svjedoku „u vezi preciznosti pametne (vojne) tehnologije za razliku od one koja je korištena u Sarajevu“, no suci to nisu dopustili upućujući obranu na konzultaciju s klijentom.

Suđenje se nastavlja u srijedu novim svjedokom tužiteljstva u vezi optužbi za genocid i ostale zločine u BiH, od 1992. do 1995. godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG