Dostupni linkovi

Jelačić: Šešelj u bolnici na ranije zakazanom tretmanu



Haški tribunalo potvrdio je danas da je optuženi Vojislav Šešelj prebačen u bolnicu, naglašavajući da se ne radi o hitnoj intervenciji, već ranije zakazanom tretmanu.

"Šešelj je prebačen u bolnicu van Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija zbog prethodno zakazanog tretmana, a ne hitne intervencije kako navode neki mediji. Sekretarijat je o ovome ranije danas obavestio njegovu porodicu i pravne savetnike", naznačila je predstavnica suda Nerma Jelačić u pisanoj izjavi dostavljenoj izveštačima u Hagu.

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a posle ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gde mu je 12. januara, ugrađen, kako je rekao, "unutrašnji defibrilator".

Nakon što je vraćen u sudski pritvor, Šešelj je u dva navrata na kratko bio u bolnici radi kontrole, odnosno "iz predostrožnosti", po rečima predstavnice suda Nerme Jelačić.

Na statusnoj konferenciji, početkom februara, Šešelj je tvrdio da je "umalo umro" i da mu zdravlje narušavaju zapadne obaveštajne službe.

On se tada požalio da aparat koji mu je ugrađen radi regulisanja ritma srca ne radi kako bi trebalo i da mu stoga mogao biti podvrgnut dodatnom retmanu.

Šešelja su krajem januara u sudskom pritvoru pregledali specijalisti iz Srbije po njegovom izboru, predvođeni Milovanom Bojićem.

Oni su, po povratku u Beograd, izjavili da je Šešeljevo zdravlje ozbiljno ugroženo.

Tribunal je nekoliko puta saopštio da je Šešeljevo stanje, posle bolničkog lečenja, "stabilno".

SRS je više puta optužila Tribunal da Šešelja ne leči na primeren način, nazivajući to pokušajem ubistva.

Sud je kao"apsolutno neosnovane" odbacio te optužbe, podvlačeći da se Šešelju pruža najbolja raspoloživa medicinska nega.
XS
SM
MD
LG