Dostupni linkovi

Ambasador SAD u Moskvi: Nisam revolucionar



Američki ambasador u Rusiji Majkl Makfol (Michael McFaul) izjavio je da je njegov zadatak da doprinese obnavljanju odnosa Rusije i SAD, a ne da priprema revoluciju.

"Ja sam naučnik, politikolog i sociolog, a ne profesionalni revolucionar", rekao je Makfol za list "Komersant" u odgovoru na pitanje da li je kao "specijalista za obojene revolucije" došao u Rusiju da svoja znanja primeni u praksi.

"Više od 10 godina predavao sam na Univerzitetu Stenford, jednom od najboljih u svetu. Tamo ne predaju revolucionari ili aktivisti, nego naučnici", kazao je američki ambasador i dodao da će nastaviti da radi na "resetovanju" osnosa između Moskve i Vašingtona.

On je naglasio da se 16. januara kada je stupio na dužnost najpre susreo sa ruskim zvaničnicima i predao akreditive u Ministarstvo spoljnih poslova, a da je dan kasnije imao sastanak sa liderima opozicije, negirajući tako da je požurio da se odmah sastane sa opozicionarima.

Taj susret je podigao veliku prašinu u ovdašnjoj javnosti, a troje opozicionih deputata koji su takođe učestvovali na sastanku u ambasadi SAD optuženi su juče u parlamentu da su prekršili etički kod i zatražena je njihova odgovornost.

Ambasador Makfol napisao je sinoć na svom tviter nalogu da "SAD nisu uključene u predsedničke izbore u Rusiji".
XS
SM
MD
LG