Dostupni linkovi

Zvaničnici Srbije na obilježavanju godišnjice RS


Milorad Dodik i Boris Tadić
Milorad Dodik i Boris Tadić
U Republici Srpskoj obilježava se 20 godina od kada je proglašen taj bh. entitet a svečanosti proslave u Banjaluci prisustvuju i predsjednik Srbije Boris Tadić i vicepremijer Ivica Dačić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Tadića Ordenom Republike Srpske na lenti.

Povodom dvije decenije postojanja služena je i liturgija koju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Prema protokolu održana je svečanost dodjele odlikovanja na kojoj je najprije ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko Miloradu Dodiku uručio Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Prema ukazu Milorada Dodika ordenom RS na lenti odlikovani su predsjednik Srbije Boris Tadić i bivši predsjednici RS Rajko Kuzmanović, Mirko Šarović, Nikola Poplašen i Dragan Čavić. Potom je predviđeno održavanje Svečane akademije, a biće organizovana i 3D projekcija tokom koje će biti prezentovana istorija, kulturna baština, prirodno bogatstvo i privredni potencijali Republike Srpske.

Obilježavanje godišnjice počelo je u nedelju, polaganjem vijenaca na Spomenik borcima Vojske RS u Banjaluci.

Dodik je u izjavi medijima poručio da će RS nastaviti da traje i da neće biti dovedena u pitanje.

„Republika Srpska danas je slobodna, stabilna i trajna i nastaviće da funkcioniše jer je to bio savjet onih koji su dali svoje živote za republiku a i nas koji danas živimo i koji smo radili sve ovo vrijeme, uvijek nam je bio dominantan razvoj i interes RS. Zato je važno što obilježavamo 20 godina. To je tek prvih 20 godina. Mi smo uvjereni da će RS trajati i da nikada neće biti dovedena u pitanje“, rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić istakao je da "nikada nećemo zaboraviti one koji su položili živote u temelje RS".

"Naš prioritetni zadatak jeste da ekonomski i politički jačamo RS i da svi građani RS žive bolje u njoj zato jer nam je Republika Srpska svetinja", rekao je.

Odnos Srbije prema BiH

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije, Sonja Biserko, smatra da prisustvo visokih zvaničnika Srbije na obilježavanju 20 godina Republike Srpske, pokazuje odnos zvaničnog Beograda prema BiH.

„Ta manifestacija jasno govori šta su krajnji ciljevi Beograda u pogledu BiH. Međunarodna zajednica je pokušala reviziju ustava, ali srpska strana, i RS i Srbija, insistiraju na statusu kvo, odnosno na duhu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine. Međutim, čak ni takav Dejtonski sporazum nije poštovan, pre svega u Anexu 7, jer nije došlo do povratka izbeglica. Došlo je do te etničke konsolidacije jer je povratak izbeglica u RS konstanno opstruiran. Vrlo mali broj ljudi se vratio koji je irelevantan za etnički koncept koji je realizovan u Republici Srpskoj“, rekla je Biserko.

Republika Srpska, pod tadašnjim nazivom Srpska republika BiH, proglašena je 9. januara 1992. godine, a njen Ustav donijet je u februaru iste godine.

Nakon što je u BiH počeo rat, Skupština Srpske republike BiH 12. avgusta 1992. godine formirala je Vojsku RS.

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995. godine, RS je priznata kao jedan od dva entiteta koji čine BiH i pripalo joj je 49 odsto državne teritorije.

Od osnivanja do danas, RS je imala osam predsjednika od kojih je dvoje pred Haškim tribunalom optuženo za ratne zločine tokom rata u BiH.

Prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću trenutno se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine, dok je bivša predsjednica Biljana Plavšić odslužila zatvorsku kaznu za zločine protiv čovječnosti na koju ju je osudio Sud u Hagu nakon njenog priznanja krivice.
XS
SM
MD
LG