Dostupni linkovi

Obama: SAD spremne da učine svoj deo da pomognu EU


Sjedinjene Države su spremne da učine svoj deo za pomoć Evropskoj uniji u rešavanju dužničke krize, rekao je danas američki predsednik Barak Obama posle samita sa vođama EU u Vašingtonu.

Obama je naglasio da Vašington ima interesa za ekonomski uspeh starog kontinenta. Američki predsednik

Barak Obama i vođe Evropske unije, uključujući predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja i predsednika Evropske komisije žozea Manuela Baroza, sastali su se danas u Beloj kući na svom godišnjem samitu na kome je glavna tema trebalo da bude dužnička kriza u evrozoni. Rešavanje sadašnje krize je "izrazito važno za našu privredu. Ako se Evropa smanji, ako je Evropa u teškoćama za nas će biti mnogo teže da ovde stvaramo radna mesta", dodao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Van Rompejem i Barozom posle samita.

"Preneo sam im da su SAD spremne da učine svoj deo da pomognu (EU) da reši taj problem" rekao je Obama ali nije dao detalje.

U zajedničkom saopštenju na kraju samita koji je trajao nešto više od dva sata SAD su pozdravile akcije koje je preduzela Unija da se bori protiv krize duga. EU je navela u saopštenju da očekuje da SAD deluju da smanje svoj budžetski deficit.

"Obavezali smo se da delujemo zajedno da oživimo ekonomski rast, stvorimo radna mesta i osiguramo finansijsku stabilnost. To ćemo uraditi preduzimanjem mera koje odgovaraju na kratkoročnu brigu o rastu i budžetskoj i finansijskoj slabosti, istovremeno jačajući osnove za trajni ekonomski rast", navodi se u zajedničkom saopštenju američkih i evropskih lidera.
XS
SM
MD
LG