Dostupni linkovi

Brammertz: Mladić će imati fer suđenje


Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) tužilac Serž Bramerc govori tokom konferencije za štampu povodom hapšenja Ratka Mladića optuženog za ratne zločine, Hag, 01. jun 2011.
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) tužilac Serž Bramerc govori tokom konferencije za štampu povodom hapšenja Ratka Mladića optuženog za ratne zločine, Hag, 01. jun 2011.
Povodom uhićenja bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u Den Haagu je glavni tužitelj Serge Brammertz održao press konferenciju na kojoj je potvrdio kako je optuženik u pritvoru Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Brammertz je istaknuo kako je Mladić 16 godina bježao od pravde a da sada mora odgovarati za ozbiljne zločine za koje je optužen.

"Ovaj transfer je najznačajniji i 16 godina je dugo vrijeme za čekanje na pravdu uz znanje da netko odgovoran za zločine hoda slobodan", izjavio je Brammertz spomenuvši žrtve kojima je bilo teško te obećavši da će Mladićevo suđenje – biti više od statistike.


(Obraćanje glavnog haškog tužioca javnosti, 1. juni 2011)

Mladić će se u petak u 10 sati pojaviti pred sucem kako bi se izjasnio o krivnji, potvrdio je Brammertz zahvaljujući se pri tom vlastima Nizozemske na odličnom radu koji je također omogućio da se najodgovorniji za teške zločine privedu pred lice pravde.

"Bio je najviši vojni oficir u vrijeme ratova u Bosni i Hercegovini. Optužen je za odgovornost nasilnih vojnih kampanja njegovih snaga koje su potresale državu 90-ih godina. Njegovi zločini su slomili zajednicu i razderali Bosnu. Njegovo uhićenje pokazuje - da nitko ne može računati da neće biti kažnjen", izjavio je Brammertz.

Budući da je održao novinsku konferenciju neposredno prije odlaska u New York gdje će Vijeću sigurnosti UN-a podnesti izvješće o suradnji Srbije, sigurno će i ono zbog privođenja Mladića biti povoljnije.

"Tražimo od srbijanskih vlasti da nastave s poboljšanjima koji su doveli do uhićenja Mladića i želimo da se uhiti i Hadžić bez odlaganja", izjavio je Brammertz zahvaljujući srbijanskom predsjedniku Tadiću, članovima vijeća sigurnosti i timu koji je uhitio Mladića.

Na pitanje - hoće li Mladić podnijeti suđenje i što ako umre poput bivšeg srbijanskog predsjednika Miloševića - Brammertz je potvrdio zabrinutost za njegovo zdravlje, ali i naglasio da sud to ozbiljno shvaća te da će optuženi imati svu potrebnu liječničku pomoć.

Također glavni tužitelj je dodatno i pojasnio kako su skratili proceduru koristeći više pisanih dokaza nego prije kako bi se suđenje obavilo u razumnom roku.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG