Dostupni linkovi

Dokumenti u RS-u bez roka važenja


Banjaluka, ilustrativna fotografija, juni 2010, Foto: Boris Miljević
Banjaluka, ilustrativna fotografija, juni 2010, Foto: Boris Miljević
Građani Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Srpskoj od srijede mogu da dobiju rodne listove, uvjerenja o državljanstvu, vjenčane listove ili izvode iz knjige umrlih na novim, zaštićenim obrascima koji neće imati rok važenja. Do sada su ti dokumenti važili samo šest mjeseci, a novi će se, kažu nadležni, mijenjati samo ako dođe do promjene podataka. Sa druge strane, u Federaciji BiH kasni usvajanje zakona o matičnim knjigama koji bi i građanima u tom entitetu omogućio dobijanje trajnih izvoda.

Ubuduće će rodni list, uvjerenje o državljanstvu, braku ili smrti koje izdaju matične kancelarije u Republici Srpskoj imati neograničen rok važenja tako da više nijedna institucija ili ustanova neće smjeti od građana da traži da izvod ne bude stariji od šest mjeseci.

Novi rodni listovi i ostali izvodi i dalje će se izdavati na usmeni zahtjev, na jezicima i pismima konstitutivnih naroda. Novost je i posebna zaštita novih izvoda, kaže ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Zoran Lipovac.
Uvjerenja su zaštićena, od posebno kvalitetnog papra do holograma, i više se neće moći zloupotrebljavati i falsifikovati, kaže nadležni ministar Zoran Lipovac.


„Uvjerenja koja možete dobiti, izvatke iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili umrlih, su zaštićena, od posebno kvalitetnog papra do holograma i ova uvjerenja se više neće moći zloupotrebljavati i falsifikovati na način kako su to mogla do sada“
, pojašnjava Lipovac.

Do sada su rodni list i drugi izvodi važili samo šest mjeseci, a sada će se mijenjati jedino ukoliko dođe do promjene ličnih podataka, kaže načelnica Odjeljenja za opštu upravu Grada Banjaluka Biljana Birač.

„Novina je u tome da oni sada decidno nemaju rok trajanja pod uslovom da se radi o podacima koji su posljednji upisani u matične knjige. Dakle, odgovornost za stavljanje u pravni saobraćaj ovih dokumenata je na strankama koje takve dokumente stavljaju u pravni saobraćaj“
, navodi Birač.

Ušteda novca i vremena


Sa druge strane, stanovnici Federacije Bosne i Hercegovine i dalje će morati izvode iz matičnih knjiga mijenjati svakih šest mjeseci jer vlasti tog eniteta još nisu usvojile zakon o matičnim knjigama koji bi i u tom entitetu regulisao neograničeno važenje dokumenata.

Jedan od autora zakona, poslanik SDP-a u federalnom Parlamentu Slaviša Šućur, kaže da mu nije jasno zbog čeka još nije usvojen zakon koji je odavno pripremljen, a građani će od njegove primjene imati višestruku korist.
Zakon, potpuno isti kao i u RS-u, u pripremi je zi u Federaciji BiH i pred enitetskom vladom naći će se iduće sedmice, a usvajanje i primjena očekuje se od kraja ove godine, tvrdi pomoćnik ministra pravde Federacije BiH Ivan Matešić.


„On donosi čitav niz drugih novina koje bi građanima znatno olakšale sve te administrativne procedure, a s druge strane bi povećale sigurnost cjelokupnog sistema. On, između ostalog, uvodi elektronske evidencije kao zvanične evidencije, što bi omogućilo da ako neka institucija treba te podatke o građanima, ona bi te podatke trebala da pribavi direktno iz tog registra podataka a da građane uopšte ne maltretira“
, navodi Šućur.

Pomoćnik ministra pravde Federacije BiH Ivan Matešić rekao je da će se zakon o matičnim knjigama naći pred enitetskom vladom iduće sedmice, te da očekuje da će proći i ubrzanu parlamentarnu proceduru koja bi omogućila njegovu primjenu već od kraja ove godine. Zakon je gotovo identičan onom u Republici Srpskoj, a jedan od ciljeva jeste i da građani sa prostora cijele BiH mogu bez ograničenja vaditi matične dokumente, ističe Matešić.

„Aposlutno, koristi se kao infrastruktura CIPS-a, da je to izvedivo. Ne bi ni imalo smisla da nije tako, da vi ne možete u Banjaluci ili u, recimo, Sarajevu dobiti bez problema - odnosno to će se zvati izvod iz državnog registra - podatke, npr. ako vam treba vjenčani list, samo taj dio. Vodiće se jedinstvena baza. I to je ta namjera - i kad govorim o tome, govorim u smislu cijele BiH, nisam mislio na podijeljenu“
, kaže Matešić.

Građani u svakom slučaju pozitivnim smatraju izdavanje dokumenata sa neograničenim važenjem:

„Živim u Banjaluci i trebam svaki put ići u rodno Bugojno da podignem jedan dokument iza kojeg bi trebala država da stoji. Jednom se rodiš, i to ti je za cijeli život. Valjda se ništa ne mijenja. Doduše, ne znam za žene, pošto one ponekad mijenjaju prezime, ali i to ide u matičnu opštinu i sve se zna. Ja mislim da će to građanima dosta toga olakšati i uštedjeti im dosta novca i vremena.“

„Mnogo bolje za građanstvo, pogotovo za ljude koji dolaze sa strane. Moraju da dolaze, npr. samo zbog tog rodnog lista na šest mjeseci. Ovako kad dođu i izvade, biće mirni što se tiče toga.“


Iz nadležnih entitetskih institucija obećavaju da će građani moći iz bilo kog grada izvaditi rodni list ili drugi izvod, te da je naredni korak uvođenje mogućnosti da građani svoje zahtjeve rješavaju elektronskim putem od kuće.

Usvajanje i primjena zakona o matičnim knjigama takođe su uslovi i za liberalizaciju viznog režima.
XS
SM
MD
LG