Dostupni linkovi

Mediji: Karadžić ne smije "ismijavati pravdu"


Priredio: Nedim Dervišbegović

Vodeći svjetski dnevnici u svojim osvrtima navode da je suđenje za genocid bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću neopohodno da bi BiH konačno "istjerala" duhove prošlosti.

Oni su pozvali Haški sud, koji je u ponedjeljak odgodio početak suđenja za jedan dan zbog bojkota optuženika, da ne dozvoli Karadžiću da "ismijava pravdu".

"Radovan Karadžić, koji je optužen da je naredio neke od najgorih zločina u Europi od Drugog svjetskog rata, još uvijek muči svoje žrtve," piše New York Times u svom uredničkom osvrtu. "(Ali) Karadžićevo suđenje nije jedini nedovršeni posao na Balkanu. Njegov ratni vojni zapovjednik, general Ratko Mladić, se najvjerovatnije i dalje skriva u Srbija - 14 godina nakon podizanja optužnice protiv njega."

"Rat u Bosni je srećom završen. Ali mirovni plan je cementirao politički sistem koji nastavlja promovirati dijeljenje, a ne toliko potrebno pomirenje. Sjedinjene Države i Evropska unija su nedavno predložili sveobuhvatni plan za stabiliziranje Bosne i jasan plan za pridruživanje Europskoj uniji - uključujući i razbijanje službenih etničkih podjela i unapređenje vladavine prava i zaštite ljudskih prava," stoji u osvrtu The New York Timesa.

"Uvjeriti bh. čelnike da odaberu taj put jednako je važno za istjerivanje balkanskih duhova kao i izvođenje ratnih zločinaca pred lice pravde," napisao je američki dnevnik.

Britanski Times, kao i New York Times, smatra da se Karadžić koristi taktikom svog nekadašnjeg mentora, srpskog vođe Slobodana Miloševića koji je 2006. godine umro u haškom pritvoru za vrijeme suđenja za genocid u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

"Kardžićeva taktika ometanja u Hagu je uvreda za sudski proces i žrtve genocida. Suđenje se mora nastaviti bez obzira na sve prepreke," piše Times u svom osvrtu.

"Opisati jučerašnji postupak kao farsu je potcjenjivanje stepena obmane dr Karadžića. On ne namjerava samo ometati, već i ismijavati pravdu," piše Times. "Zločini za koje je optužen, i uključuju hiljade žrtava, zahtijevaju odgovarajući odgovor. Kada se suđenje nastavi, tribunal mora hitno utvrditi kako dalje postupat."

Martin Bell, ratni dopisnik BBC-ija iz BiH, napisao je u The Guardianu da suđenje "mora ići naprijed, sa ili bez sudjelovanja optuženog."

"Tribunal za ratne zločine je sud tužitelja. Ponekad se činilo da zainteresiran za osiguranje presuda nego dostizanje pravde. To se ne smije dogoditi u ovom slučaju. Karadžićevo pojavljivanje pred sudom ne može izbjeći neke elemente suđenja-predstave, jer će oči svijeta biti uprte na njega," napisao je Bell.

"To je dodatni razlog, po mom mišljenju, zašto bi oslobađajuću presudu zbog nedostatka dovoljno dokaza značila više za kredibilitet Suda nego nesigurna presuda," napisao je Bell.
XS
SM
MD
LG