Srijeda, 02. septembar/rujan 2015, 04:25 CET

Foto / FOTO BLOG

Konjević Polje: Bošnjačka djeca ni ove godine nisu u klupama

Roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja i ove školske godine bojkotuju nastavu u matičnoj školi "Petar Kočić". Ni poslije astanka sa resornim entitetskim ministrom, nije postignut dogovor o uvođenju nacionalne grupe predmeta, pa je 111 učenika danas krenulo na instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi koja se odvija po programu Sarajevskog kantona.

Izbeglički kamp u Kanjiži

Na severu Vojvodine, u blizini granice sa Mađarskom poslednjih meseci je sve veći broj autobusa. Oni uglavnom voze izbeglice iz ratom pogođenih zemalja. Veliki broj njih stiže do banjskog grada Kanjiža, gde je nedavno otvoreno privremeno prihvatilište za osamsto izbeglica.

Skup podrške izbeglicama u Srbiji

U centru Beograda u ponedeljak je održan skup solidarnosti sa izbeglicama, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava. Tom prilikom je prikazana serija crno belih fotografija o životu izbeglica u parkovima Beograda.

Podgorica: LGBT protiv diskriminacije vlasti

U Podgorici protest crnogorskih LGBT organizacija koje su nezadovoljne zato što država, kako tvrde, ne primjenjuje sopstvenu Strategiju za unaprjeđenje kvaliteta života seksualnih manjina zbog čega su i dalje izloženi diskriminaciji, brojnim rizicima i problemima.

Sjećanje u Travniku na nestale u Kotor Varoši

Porodice nestalih osoba iz Kotor Varoši tokom rata u BiH 1992. obilježile su u Travniku Međunarodni dan nestalih osoba. U znak sjećanja, simbolično su u zrak pušteni bijeli baloni na kojima su bila ispisana imena nestalih iz Kotor Varoši

Srebrenica: Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih

Na gradskom trgu u Srebrenici, udruženja „Srebreničke majke“ i „Žene Srebrenice“ organizovala su obilježavanje Međunarodnog dana nestalih. Na improvizovanoj maketi, majke Srebrenice pisale su poruke sa zahtjevom da se ubrza proces traženja nestalih bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava

Zenica dočekala Amela Tuku

Više hiljada građana Zenice i drugih gradova dočekalo je i pozdravilo u petak uveče najboljeg bh. atletičara – Amela Tuku, osvajača bronzane medalje na 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu. Na dočeku na Atletskom stadionu na Kamberovića polju, bili su i predstavnici Atletskog saveza BiH i Amelove kolege iz Atletskog kluba Zenica. Amel Tuka ima najbolje ovosezonsko vrijeme na 800 metara,a 11. septembra nastupit će na završnom mitingu Dijamantske lige u Briselu.

Humanitarna pomoć migrantima

Humanitarna akcija Beogradjana za pomoc izbeglicama iz Bliskog istoka i Afrike koji borave u parku kod glavne autobuske stanice u Beogradu. RSE foto: Vesna Anđić

Od Srbije do Mađarske sa izbeglicama

Četiri kilometra do Mađarske, poslednje tranzitne zemlje do Nemačke, je razdaljina koju stotine izbeglica iz država Bliskog istoka svakodnevno pređe peške da bi iz Srbije, u blizini prelaza Horgoš, prešli granicu ka EU.


Hiljade izbeglica ulaze u Mađarsku

Radovi na izgradnji ograde na granici između Srbije i Mađarske koji su poprilično odmakli, nisu poljuljali nastojana izbeglica iz ratom ugroženih država Bliskog istoka da kroz Mađarsku svoju sreću pokušaju da pronađu u nekoj od država zapadne Evrope.

Izbeglice i mađarski žičani zid

U privremeni izbeglički kamp u Kanjiži prethodna dva dana prispelo je više izbeglica nego za dve nedelje otkako je kamp otvoren – u prvom talasu nakon makedonsko-grčke krize autobusima je dovezeno oko 1.800 ljudi.

Počela Međunarodna umetnička kolonija „Mileševa“

Otvaranjem izložbe dela prošlogodišnjih učesnika, u novoj savremeno opremljenoj Galeriji Doma kulture u Prijepolju je počela sa radom ovogodišnja, 42. međunarodna Umetnička kolonija „Mileševa“, jedna od najstarijih i najuglednijih likovnih manifestacija u Srbiji.

Izbeglički kamp u Kanjiži

U privremeni izbeglički kamp u Kanjiži za dva dana stiglo je više migranata nego za dve nedelje otkako je kamp otvoren – u prvom talasu nakon makedonsko-grčke krize autobusima je dovezeno oko 1.800 ljudi, gotovo svi iz Sirije.

Izbeglice u Beogradu

U beogradskim parkovima svakodnevno borave stotine izbeglica iz Sirije i zemalja tog regiona zahvaćenih ratom. Najveći broj ovih izbeglica posle par dana predaha u beogradskim parkovima kreću ka cilju, razvijenim zemljama Evropske unije.

Laureati 21. Sarajevo Film Festivala

Svečanom dodijelom nagrada u subotu uveče u Narodnom pozorištu spuštena je zavjesa na 21. Sarajevo Film Festival - najznačajniju regionalnu smotru sedme umjetnosti. U toku devet festivalskih dana prikazano je 259 filmova iz 57 zemalja.

Izbjeglička kriza na makedonsko-grčkoj granici

Oko hiljadu izbjeglica je u subotu na dva mjesta probilo kordon policije na makedonsko-grčkoj granici i veći dio njih je uspio da se domogne Đevđelije. Policija je neke od njih uspjela da vrati, ali je većina prošla. Foto: Reuters

Dvije stotine ruža za žrve sa Korićanskih stijena

Bacanjem ruža u ponor Korićanskih stijena, na Vlašiću je obilježena 23. godišnjica ubojstva oko 200 bošnjačkih i hrvatskih civila, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima.

Potpuna sloboda istine

Prvi Internacionalni kulturni i umjetnički program "The Complete Freedom of Truth - Potpuna sloboda istine" održan je u Višegradu i Jelahu, a završava se u Srebrenici. Na ovom festivalu učestvovalo je stotinjak mladih umjetnika iz Rumunije, Italije, Portugala, Bosne i Hercegovine, Srbije, Gruzije i Velike Britanije. Održano je niz radionica, koncerata, pozorišnih i animiranih predstava, te igraonica za mlade.

Makedonija: Suzavac i šok bombe za izbeglice

Makedonska policija upotrebila je šok bombe i suzavac kako bi rasterala na hiljade migranata na ničijoj zemlji, koji pokušavaju da iz Grčke pređu u Makedoniju.

Vučić u poseti izbeglicama u parku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio je u parku kod autobuske stanice u Beogradu migrante sa Bliskog istoka i najavio da će u narednom periodu, zbog dolaska zime, u okolini Beograda biti napravljen privremeni prihvatni centar za migrante i izbeglice u koji bi moglo da bude smešteno 2.000 do 3.000 ljudi. RSE Foto / Aleksandar Pavlović

Lim spaja ljude

U okviru razvoja prekogranične saradnje, opština Priboj u Srbiji i Rudo u BIH 15. avgusta su organizovale osmi po redu „Međunarodni Limski biatlon Priboj-Rudo-Setihovo“. U okviru manifestacije je pored raftinga bio uključen i biciklizam. RSE/FOTO: Danica Gudurić

Sarajevo u mraku kino dvorana

Sarajevo Film Festival je i ove godine privukao veliki broj turista i zaljubljenika sedme umjetnosti, a njegovu veličinu pokazuje i podatak da devetodnevni događaj pratiti 2.000 akreditovanih novinara i sradnika. Sarajevo Film Festival traje do 22. augusta, a filmovi se takmiče u okviru 18 programa. RSE/FOTO: Midhat Poturović

Takmičenje u ekstremnim skokovima sa Starog mosta

Meksikanac Jonathan Paredes pobjednik je takmičenja u ekstremnim visinskim skokovima, Red Bull Cliff Diving svjetskog kupa, koji su u subotu poslijepodne održani na Starom mostu u Mostaru. Paredes je slavio u konkurenciji 14 skakača iz cijelog svijeta, ispred zemljaka Sergia Guzmana, a na pobjednički podijum još se kao trećeplasirani popeo David Colturi iz Sjedinjenih Američkih Država. Skakalo se sa visine od 28 metara, sa posebne platforme napravljene na Starom mostu.

21. SFF počeo filmom "Druga majka"

Sarajevo Film Festival, 21. po redu, počeo je projekcijom brazilskog ostvarenja "Druga majka" (The Second Mother). Do 22. avgusta biće prikazano 259 filmova iz 57 zemalja. Prethodo su crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta prodefilovale brojne poznate ličnosti.

Tropska vrelina u gradskom prevozu

Na nepodnošljivih +40 Celzijusa vožnja autobusima, tramvajima i trolejbusima svakodnevna je avantura, koja za većinu Beograđana potraje najviše petnaestak minuta. Duže je nemoguće izdržati pa se izlazi da se predahne do sledećeg vozila ka odredištu jer je napolju ipak malo svežije. RSE/FOTO: Aleksandar Pavlović

Izbeglice u Beogradu i dalje bez tuša i toaleta

Izbeglice iz Sirije i Avganistana koje je put ka zapadnoj Evropi doveo u Beograd, dane provode u gradskim parkovima nadomak Železničke i Autobuske stanice. Tamo spavaju pod otvorenim nebom, a tropske temperature preživljavaju u lošim higijenskim uslovima, bez toaleta ili tuša. RSE/FOTO: Aleksandar Pavlović

Dužijanca u Subotici

U Subotici je održana centralna svečanost Dužijance, tradicionalne manifestacije kojom se obeležava završetak žetvenih radova na poljima. Bandaš i bandašica, najbolji risarski par, predali su gradonačelniku hleb od novog žita.

Otvoren mekteb u Rudom

U Ustibaru, malom mestu sa manje od 300 stanovnika, u opštini Rudo u BiH, do koga se može doći jedino prelazeći preko Srbije, otvoren je mekteb koji su zajedno obnavljali Bošnjaci i Srbi.

Srbija dočekala zlatne vatepoliste

Više hiljada građana u nedelju uveče je, na platou ispred Skupštine Srbije u Beogradu, dočekalo zlatne vaterpoliste, osvajače titule prvaka sveta u Kazanju. Reprezentativci Srbije su u finalu, igranom u subotu, pobedili Hrvatsku rezultatom 11:4. FOTO: Aleksandar Pavlović / RFE

Sedmica u slikama: 1 - 8. avgust

Sedamdeset godina od atomskog napada na Hirošimu, poplave u Pakistanu, vatrene stihije u Kaliforniji, letenje zmajem u Njemačkoj ili Svjetsko prvenstvo u plivanju ruskom Kazanu - dio su događaja koje bilježe kamere svjetskih fotoreportera u proteklih sedam dana.

Savamala uz migrante

Migranti sa Bliskog istoka i iz Afrike, koji svakog dana pristižu u Srbiju, u Beogradu će uskoro imati gde da se okrepe i obrate za pomoć. Za početak, Kulturni centar Mikser organizovao je prikupljanje hrane i odeće za izbeglice. RSE/FOTO: Aleksandar Pavlović

Parastos žrtvama "Oluje" u Beogradu

U Srbiji je obeležen Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u ratovima '90.tih, a proglašen je i dan žalosti povodom 20 godina od progona Srba iz Hrvatske u akciji "Oluja". Parastos nastradalima u Hrvatskoj i BiH održan je na platou ispred crkve Svetog Marka

Mimohod u Zagrebu na 10. obljetnicu "Oluje"

Hrvatski vojnici i policajci, najbolje vojno naoružanje pokazani su na svečanom vojnom mimohodu kojim su Zagreb i Hrvatska obilježili 20. obljetnicu oslobodilačke akcije Oluje i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. 4.8.2015.

Poplave u Tetovu

Najmanje pet osoba, među kojima četvoro djece, poginulo je u snažnom nevremenu koje je juče pogodilo oblast Tetova, na sjeverozapadu Makedonije. U Tetovu su, poslije nevremena, praćenog snažnim vjetrom i gradom, poplavljene ulice i kuće.

Izbeglice u Krnjači, dvadeset godina posle

Dvadeset godina nakon „Oluje“, preko hiljadu ljudi koje su ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije naterala da napuste svoje domove i dovela ih u Srbiju, i dalje živi u koletivnim centrima. RSE / Foto: Aleksandar Pavlović

Dobojsko naselje Prisade dvije decenije nakon zločina

Iako je rat u BiH završen prije 20 godina dobojsko prigradsko naselje Prisade koje su pripadnici srpskih snaga opljačkali i spalili sredinom 1992. godine jos izgleda sablasno. Mještani, uglavnom stariji ljudi, koji su ih dočekali ubijeni su na kućnom pragu. Za ratne zločine u Prisadama još uvijek niko nije odgovarao niti su do danas pronađeni posmrtni ostaci svih ubijenih civila

Prijepolje: Smotra folklornih ansambala regiona

Koncertom ispred Doma kulture u Prijepolju počela je dvodnevna smotra izvornog stvaralaštva balkanskih naroda "Mostovi Balkana 2015" koja okuplja folklorne ansamble, pevačke grupe i instrumentaliste iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, i Srbije. Manifestacija je revijalog karaktera, a cilj je povezivanje balkanskih naroda kroz igru i pesmu

Skokovi sa vodopada: Listo najbolji u Jajcu

Lorens Listo iz Mostara pobjednik je 2. Međunarodnih skokova sa vodopada u Jajcu. Drugoplasirani je bio Marko Pavlović iz Kragujevca dok je treće mjesto osvojio Dino Bajrić iz Sarajeva

Radnički protest u Sarajevu

Radnici su se u velikom broju odazvali pozivu Saveza sindikata BiH na protest zbog prijedloga novog zakona o radu koji smatraju robovlasničkim Protestu pred zgradom Parlamenta Federacije BiH pridružili su se i nezaposleni, pa čak i penzioneri.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.