Nedjelja, 29. novembar/studeni 2015, 04:24 CET

Foto / FOTO BLOG

Neredi na protestu u Podgorici

Demonstranti su na policijski kordon bacali flaše, kamenice, baklje i petarde i srušili dio zaštitne ograde. Policija je odgovorila suzavcem i šok bombama.

Protest DF-a u Podgorici

Na novom protestu u Podgorici okupilo se nekoliko hiljada pristalica Demokratskog fronta, koji je organizator protesta. Ponovljen je zahtjev za ostavku vlasti i formiranje privremene vlade. RSE foto / Savo Prelević i Srđan Janković

Sa izbjeglicama iz Srbije u Hrvatsku

U petak ujutro kolone izbjeglica ulaze u Hrvatsku iz pravca Srbije. Pred privremeni izbjeglički kamp u Opatovcu stiglo je petnaestak autobusa. Strpljivo čekaju na registraciju i ulazak u kamp iz kojeg će tokom dana organizovano biti prevezeni na slovenačku granicu

Sećanje na žrtve Sjeverina

U četvrtak se navršilo 23 godine od otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti, državljana SR Jugoslavije, iz Sjeverina, a do sada su pronađeni samo posmrtni ostaci Medredina Hodžića.

Podsećanje na zločin u Sjeverinu

Ne vladina organizacija " Žene u crnom" podsetila je danas građane Beograda na zločin u Sjeverinu Foto RSE Vesna Anđić

Prstenovanje ptica na Tari

Nacionalni park “Tara” je sa Udruženjem za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovao akciju prstenovanja ptica na Tari u sklopu praćenja jesenje seobe ptica i migracije preko planine Tare. To je prvi put da se u trogodišnjem praćenju ptica izvodi prstenovanje.

Izbjeglice u Berkasovu

Iako je Hrvatska 19. oktobra privremeno otvorila granicu i pustila nekoliko tisuća izbjeglica iz smjera Srbije, još ih mnogo čeka sa srbijanske strane kod sela Berkasovo da uđu u Hrvatsku. Kažu kako samo žele u toplo i na sigurno, gdje nema rata.

Srebrenica: Banja Guber čeka investitore

Srebrenica je poznata po svojim ljekovitim vodama Crnog Gubera. Sada postoje naznake da će banjski turizam oživjeti. U sklopu priprema za investicijsku konferenciju, uređuje se šetalište i vrši se zaštita izvorišta, kako bi se privukli potencijalni investitori za ulaganje u razvoj banjskog turizma.

Opatovac: Jednodnevna stanica za izbjeglice

Sve više izbjeglica stiže iz Srbije u prihvatni centar Opatovac u Hrvatskoj. Hrvatska policija registruje izbjeglice i uz pomoć predstavnika Crvenog križa i volontera priprema ih za dalji put prema slovenskoj granici, koji je od sinoć nepredvidljiv, jer je Slovenija ograničila ulazak u tu zemlju. RSE/Foto: Midhat Poturović

Tuzla: Prosvjedi radnika TTI i poljoprivrednika

Policija je zaustavila radnike Tvornice transportnih uređaja u Tuzli, koji su krenuli prema zgradi Vlade Tuzlanskog kantona kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog propasti njihove firme. Uhapšena su dvojica radnika koji su pokušali proći pored policijskog kordona. Istovremeno, poljoprivrednici sa traktorima krenuli su također prema zgradi Vlade zbog toga što im još nisu isplaćeni poticaji.

Podgorica: Protestna šetnja opozicije

Dio crnogorske opozicije okupljen u savezu Demokratski Front održao je u nedjelju naveče protestnu šetnju, dan nakon sukoba sa policijom zbog uklanjanja kampa opozicionih demonstranata, na kojem je postavljen ultimatum Vladi premijera Mila Đukanovića da podnese postavku do naredne subote.

Mostar: Obilježen Dan borbe protiv trgovine ljudima

Bosna i Hercegovina je polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu, žrtve trgovine ljudima, u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog rada i prosjačenja. Rečeno je to u Mostaru, na skupu u povodu obilježavanja 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima - gdje je istaknuto i da se u BiH takvi slučajevi sporo procesuiraju.

Slovenske granice otvorene za izbjeglice

Voz sa oko 1800 izbjeglica iz Tovarnika je stigao u Čakovec nadomak granice sa Slovenijom. Hrvatska policija uz pomoć lokalne vlasti rasporedila je ljude, od kojih su neki otišli autobusima, neki vozom dalje prema Sloveniji, preko na tri granična prijelaza. U Mursko Središče stiglo je šest autobusa. Slovenska policija u improvizovanom prihvatnom centru kraj granice registorvala je izbjeglice i uputila ih dalje ka Austriji.

Podgorica: Policija spriječila novo protestno okupljanje

Crnogorska policija je razbila novi pokušaj pristalica Demokratskog fronta da se okupe ispred sjedništa Skupštine Crne Gore, nakon što je rano u subotu ujutro prekinut dvadesetodnevn protest opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Podgorici.

Podgorica nakon policijskog uklanjanja protesta DF

Više stotina policajaca je upotrebom sile prekinulo dvadesetodnevne proteste opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Podgorici. Epilog razbijanja demonstranata je - da je više povrijeđenih demonstranata i šest policajaca, a uhapšeno je desetak osoba među kojima su i poslanici. RSE/Foto: Savo Prelević

Put ka sretnijoj budućnosti

Stotine djece u naručju roditelja stiglo je u petak uveče u Botovo nekoliko sati prije zatvaranja mađarske granice. Uprkos teškoj situaciji, djeca ne skidaju osmijehe sa lica.

Policija prekinula demonstracije u Podgorici

Intervencijom crnogorske policije u subotu ujutro u 5 časova udaljeni su demonstranti opozicionog Demokratskog fronta koji su prethodnih dvadeset dana protestovali na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred sjedišta Skupštine Crne Gore. Komunalna policija je potom kamionima i bagerima uklonila sav mobilijar, odnosno nekoliko stotina postavljenih šatora na bulevaru, binu sa razglasom, krevete i stolice.

Botovo pred zatvaranje mađarske granice

Hiljade izbjeglica stiglo je posljednjim vozom iz Tovarnika u Botovo, nekoliko sati prije zatvaranja mađarske granice sa Hrvatskom. Rijeku iscrpljenih ljudi, majki sa malom djecom, staraca u invalidskim kolicima na 2,5 kilometra dugom putu koji su pješke morali preći do mađarske granice, dočekali su volonteri koji su dijelili hranu i odjeću.

Sa izbeglicama na putu iz Miratovca ka Preševu

Više od desetine hiljada izbeglica sa Bliskog istoka prošlo je kroz Srbiju u poslednjih nekoliko dana. Na granicu stižu iz Makedonije vozom bez voznog reda, prelaze kod mesta Miratovac, a posle registracije u Preševu nastavljaju svoje putovanje prema zapadu.

NATO delegacija u Crnoj Gori

U dvodnevnoj osjeti Crnoj Gori ministri zemalja članica NATO i generalni sekretar Jens Stoltenberg imali su direktan uvid i procjenjivali stanje reformi u oblastima važnim za priključenje Alijansi. 15.10.2015. RSE foto / Savo Prelević

Mostar pod vodom

Dijelovi Mostara u četvrtak su osvanuli pod vodom, nakon što je cijelu noć, ali i jutro, padala jaka kiša.

Gradačac: Izgradnja kuća srušenih u klizištima

U Gradačcu se privodi kraju izgradnja 16 kuća koje su srušene u prošlogodišnjim klizištima. Projekt izgradnje implementira se preko UNDP-a zajedničkim sredstvima američke i Vlade Federacije BiH, te Općine Gradačac. Završetkom ovih kuća sve obitelji u općini Gradačac, čije su kuće srušila klizišta dobit će trajni smještaj.

Neredi na Kosovu zbog privođenja Kurtija

Vlasti na Kosovu su koristile suzavac kasno u ponedjeljak navečer u Prištini kako bi rasterali gomilu aktivista pokreta Vetevendosje, koji su protestovali zbog privođenja čelnog čoveka tog pokreta Aljbina Kurtija.

Preševo: Izbeglice u redu za registraciju

Posle velikog priliva izbeglica sa Bliskog istoka proteklog vikenda, kada ih je kroz Prihvatni centar u Preševu na jugu Srbije prošlo preko 10.000, od početka nedelje njihov broj se smanjio.

Vlakom ka EU

Na tisuće izbjeglica svakodnevno ulazi u Hrvatsku, a prema procjenama nadležnih val izbjeglica koji kreće prema EU mogao bi biti sve veći jer ih je mnogo koji čekaju prolazak na makedonsko – grčkoj granici. U petak smo ih posjetili u prihvatnom centru u Opatovcu odakle ih autobusima odvoze za Tovarnik, a odatle vozovima za Mađarsku. Iscrpljeni su, ali i mnogo zadovoljni jer su na tlu EU.

Incident u Skupštini Kosova

Kosovska Skupština u četvratk je okončala sjednicu nakon što je uz zvižduke, prsakanje vodokm i bacanje suzavca od strane poslanika opozicije, usvojila niz nacrta zakona. Sjedinjene Države i Evropska unija su snažno osudili incident.

Uništene povratničke kuće

U zaseoku Drljajice, sela Donji Hamzići, u opštini Čitluk, u većinski hrvatskoj zapadnoj Hercegovini, za sada nepoznati počinioci u tom bošnjačkom naselju devastirali su i fašističkim grafitima išarali kuće povratnika.

Šetnja za Vojvodinu

U Novom Sadu održana je šetnja za Vojvodinu u znak sećanja na 5. oktobar 1988. godine, kada je u takozvanoj „Jogurt revoluciji“ smenjeno pokrajinsko rukovodstvo i ukinuta suštinska autonomija Vojvodine.

Jedanaest godina od ubistva gardista

Danas se navršava jedanaest godina od ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Tom prilikom pored roditelja ubijenih i njihovih zastupnika počast su odale i nevladine organizacije poput "Žene u crnom".

Novi Sad: Narodnim plesnom do Ginisa

Više od 12.000 plesača u narodnoj nošnji pokušalo je u Novom Sadu oboriti Ginisov rekord u igranju kola. Učesnici su u nedelju popodne ukupno deset minuta plesali, formirajući krug od šest kilometara. Zvanična potvrda o tome da li će ova manifestacija ući u Ginisovu knjigu, stići će tek za godinu dana.

Međunarodna izložba pasa „CACIB Gradačac 2015.“

U organizaciji Bosanskog kinološkog saveza u nedjelju je u Gradačcu održana Međunarodna izložba pasa „CACIB Gradačac 2015.“, te državna smotra pasa „CAC GRADAČAC“. U katalog izložbe upisano je 256 pasa, izlagača iz 17europskih zemalja.

Izbeglice po sve nižim temperaturama i dalje u parku

U danima u kojima je hladno i u beogradskim stanovima, u parkovima nadomak autobuske stanice nekoliko malih, kamperskih šatora i dva nešto veća, jedina su zaštita od hladnog vremena i kiše za nekoliko stotina ljudi, koje je beg iz njihovih ratom zahvaćenih zemalja privremeno doveo u Srbiju.

Vodeničarski posao

Na ulasku u selo Kršanje u Mokroj Gori je kuća Vujića, odvajkada vodeničarska familija. Do pre nekog vremena u njoj je radila Cvijeta, najstarija vodeničarka u ovom kraju

Protest Demokratskog fronta u Podgorici nastavljen

Protest ispred sjedišta Skupštine Crne Gore u Podgorici nastavljen je i drugi dan i veče. Politički ciljevi protesta Demokratskog fronta su ostavka Vlade premijera Mila Đukanovića i formiranje prelazne Vlade koja bi organizovala fer i poštene parlamentarne izbore. 28.9.2015. RSE Foto: Savo Prelević

Protest u Srebrenici: Podrška Durakoviću

Ispred zgrade Opštine Srebrenica održani su mirni protesti građana u znak podrške načelniku Ćamilu Durakoviću, koji je podnio ostavku, jer nema podršku lokalnog parlamenta o načinu rješavanja problema u Domu zdravlja.

DF u Podgorici: Kamp na ulici do ispunjenja zahtjeva

Ispred sjedišta Skupštine Crne Gore u Podgorici završen je politički dio protesta opozicionog Demokratskog fronta protiv Vlade premijera Mila Đukanovića. Uz prisustvo nekoliko hiljada građana pristiglih iz svih gradova Crne Gore, iznijeti su zahtjevi do čijeg ispunjenja će protesti trajati. RSE/FOTO: Savo Prelević

Građanski protest protiv "Beograda na vodi"

Više stotina ljudi okupilo se u Karađorđevoj ulici, kod hotela "Bristol", preko puta Autobuske stanice, a kordon policije im ne dozvoljava da priđu zgradi Geozavoda, gde su najavili da će u održati protest.

Pola vijeka zaboravljenog spomenika

U petak, 25. septembra 2015, navršilo se tačno pedeset godina otkako je svečano otvoreno Partizansko spomen-groblje u Mostaru. Djelo je čuvenog beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Izbeglice u prihvatnom centru u Šidu i na prelazu Berkasovo - Bapska

Reporter RSE je obišao prihvatni centar u Šidu, tokom posete evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i premijera Srbije Aleksandra Vučića. Uz to, napravio je i fotografije na prelazu - Berkasovo - Bapska između Srbije i Hrvatske.

Bajram u Opatovcu: Izmamiti osmjeh na dječija lica

U prihvatnom centru Opatovac u Hrvatskoj, preko 2.000 izbjeglica sa Bliskog istoka, uglavnom žena i djece, dočekalo je Kurban-bajram. Jedina želja za ovaj blagdan im je, kako navode, da odu na neko sigurno mjesto i da u njihovim državama konačno bude mir.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika