Subota, 04. juli/srpanj 2015, 19:01 CET

Foto / FOTO BLOG

Miting Demokratske stranke u Kragujevcu

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je u subotu na antivladinom protestu u Kragujevcu da Srbija ne pamti ovako lošu vladavinu kao što je sada, u vreme Srpske napredne stranke (SNS). Lider stranke "Zajedno za Šumadiju" Veroljub Stevanović izjavio je da će Srbija ubrzo biti "ruševina od države", i da tome "moramo da se odupremo svim sredstvima". Na miting DS-a se okupilo oko 2.000 pristalica.

Jugonostalgičari u Novoj Varoši

Jugonostalgičari i ljubitelji starih vozila, među kojima su bila i ona iz nekadašnjeg voznog parka JNA, uprkos magli i kiši okupili su se u formiranom kampu na Velikom Brdu iznad Nove Varoši da evociraju uspomene iz perida zajedničke države.

Sarajevo: Studenti FPN posjetili Dopisništvo RSE

Urednici i novinari RSE upoznali su studente sa načinom rada i emisijama koje se pripremaju i realizuju u sarajevskom dopisništvu i Balkanskom servisu RSE. Budući novinari posebno zanimanje pokazali su za multimedijalni pristup i način obuke novinara RSE.

Himalaji u vreme zemljotresa

Srpski alpinista Dragan Jovović koji se u vreme zemljotresa u Nepalu našao u ekspediciji na Himalijima kaže da je katastrofa koja je pogodila ovu zemlju sa 20 miliona stanovnika neverovatnih razmera i da će teško zaboraviti slike zastrašujućih prizora. Ustupljene fotografije Dragana Jovovića.

Sjećanje na ubijenu tuzlansku mladost

U ponedjeljak, 25. maja, obilježava se 20 godina od kada je na tuzlanskoj Kapiji od granate s Ozrena poginula 71 osoba, a više od 200 ih ranjeno. Stradali mladići i djevojke bili su dvadesetogodišnjaci koji su se susretali na Kapiji. Za zločin na Kapiji, na dvadeset godina je osuđen Novak Đukić. On se, nakon što je pušten na liječenje u Srbiju nikada nije vratio. Kapija je najveća tragedija Tuzle.

Grad i kiša potopili Golubac

Jak grad koji je u nedelju popodne ponovo padao širom Srbije, naneo je veliku štetu poljoprivrednim usevima, a najteža situacija je u Golupcu, gde je nevreme lomilo prozore i uništilo useve.

Protest protiv nasilja nad ženama

Članice Autonomnog ženskog centra, Mreže žena protiv nasilja, Žena u crnom i Kruga okupile su se u četvrtak popodne na platou ispred TC “Staklenac" u Beogradu kako bi skrenule pažnju javnosti i nadležnima na učestalo nasilje nad ženama u Srbiji RSE Foto: Vesna Anđić

Dan državnosti u Podgorici

Crna Gora obeležava 21. maj - Dan nezavisnosti, kada je 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost. Prema zvanicnim rezultatima, tada je na referendumu je glasalo 419.240 građana, odnosno 86,5 odsto od ukupnog broja birača. U celoj Crnoj Gori neradan je dan, a gotovo svaka ulica u Podgorici okićena je nacionalnim zastavama. RSE/FOTO: Savo Prelević

Turski predsjednik u posjeti BiH

Predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan stigao je u posjetu BiH, gdje su ga dočekali članovi Predsjedništva BiH - Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Brojni građani takođe su na ulicama pozdravili turskog predsjednika. 20.5.2015.

Pristalice makedonske Vlade u centru Skoplja

Miting u organizaciji vladajuće VMNO DPMNE zvanično je počeo u centru Skoplja nešto posle 20 časova. Kako prenose mediji, ispred zgrade Sobranja se okupilo oko 20.000 ljudi, u masi se vijore zastave Makedonije. Na jednom transparentu piše "No USA". Skup pod parolom "Snažna Makedonija" organizovala je vladajuća VMRO DPMNE i partije iz vladajuće koalicije. Centar grada je bio blokiran još od jutarnjih sati. FOTO: RSE/Makedonski servis

Kampovanje pred Vladom Makedonije

Deo učesnika masovnog antivladinog protesta u Skoplju dočekao je i jutro nakon velikog opozicionog protesta pred zgradom Vlade Makedonije. Lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev poručio je da se protesti nastavljaju sve dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku. 18.5.205.

Atmosfera na antivladinom protestu u Skoplju

Na hiljade ljudi iz svih krajeva Makedonije okupilo se u nedelju ispred Vlade u skoplju zahtevajući ostavku premijera Nikole Gruevskog. Protest je organizovala najveća opoziciona partija SDSM uz podršku nevladinih organizacija i studenata.

Šamac: Obilježena godišnjica poplava

U Šamcu je obilježena prva godišnjica poplave koja je 16.svibnja prošle godine ovoj općini pričinila štete preko 100 milijuna maraka. Tim povodom održana je simbolična sjednica Skupštine opštine Šamac na kojoj su najzaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljene zahvalnice – za pruženu ruku humanosti. 16.5.2015.

Obilježena godišnjica stradanja vojnika JNA na Brčanskoj Malti

U petak su na Brčanskoj Malti pripadnici JNA, obitelji stradalih vojnika, politički i vjerski predstavnici RS-a položili vijence i upalili svijeće na mjestu stradanja vojnika JNA. Nakon Tuzle izaslanstvo RS-a uputilo se prema Bijeljini gdje je na groblju Pučile održan parastos poginulima u vojnom sukobu na Brčanskoj Malti. Istovremeno, građani Tuzle se 15. maja sjećaju da se na isti datum, prije 23 godine, na raskrsnici Brčanska Malta dogodila jedna od najvažnijih bitaka za obranu grada. Tada su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane porazili rezerviste JNA i paravojne srpske snage, koje su pokušale zauzeti grad. FOTO: Maja Nikolić

Lavrov na Groblju oslobodilaca Beograda

Polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu povodom obeležavanja 70. godina pobede nad fašizmom, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i zvanično je započeo posetu Beogradu. Pored Lavrova venac je položio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. U blizini mesta na kojem je ruski zvaničnik položio venac, okupila se manja grupa pristalica Ruske Federacije, koje su nosile zastavu Rusije. FOTO: Vesna Anđić

Palmiri prijeti uništenje

Militanti "Islamske države" zauzeli su drevni grad Palmira u Siriji. Palmira ili na arapskom Tadmu, spomenik je nulte vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a čuva svjedočanstva starih civilizacija počev od semitske, babilonske do starorimske. Fotografije Palmire prije zauzimanja.

Mali ruski vojnici

Oko 500 dece iz Rusije, starosti od četiri do deset godina, učestvovalo je 14. maja u obeležavanju takozvane “dečje vojne parade” u Rostovu na Donu. Povodom proslave 70. godišnjice od pobede nad fašizmom, deca su bila obučena u vojne uniforme, a parada je održana pod pokroviteljstvom komandanta južnog vojnog distrikta u Rusiji.

Doboj godinu dana nakon poplava

Većina poplavljenih kuća i stanova u Doboju je obnovljena poslije prošlogodišnje majske poplave. Javne ustanove i institucije renovirane su isključivo zahvaljujući sredstvima međunarodnih donatora, dok domaće vlasti nisu izdvojile nijedan euro za njihovu obnovu.

Kako su četnici i antifašisti dočekali rehabilitaciju Mihailovića

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta. RSE Ispred suda okupile su se Mihailovićeve pristalice, ali i protivnici koji smatraju da je Draža bio kolaboracionista i ratni zločinac. Foto Vesna Anđić

Četničke zastave i petokrake ispred suda u Beogradu

Ispred Višeg suda u Beogradu, koji je u četvrtak rehabilitovao vođu četničkog pokreta, generala Dragoljuba Dražu Mihailovića, okupilo se stotinak njegovih simpatizera, ali i članova Srpske radikalne stranke. S druge strane, odvojeni policijskim kordonom, okupilo se nekoliko desetina pripadnika antifašističkog pokreta. Ispred suda raspoređene su jake policijske snage. FOTO: Milan Nešić, RFE/RL

Povratak u Kumanovo

Divlje naselje u Kumanovu trudi se da se vrati u normalnost. Deca su počela da idu u školu, dok stanovnici naselja čekaju vladinu komisiju da proceni štetu, koju će, kako su obećali, u potpunosti pokriti. FOTO: Zërijeta Hajro Jajaga

Požar u Srebrenici

U srijedu u popodnevnim satima došlo je do požara na brdu iznad hotela Argentarija u Srebrenici. Gori crnogorična šuma, a zbog nepristupačnog terena, gašenje požara je nemoguće. Kako nezvanično saznajemo, do požara je došlo zbog varničenja na elektrostubovima. 13.5.2015.

Kumanovo - Prizori razaranja nakon sukoba

Na ulicama Kumanova vidljive su jake policijske snage, a na zgradama i kućama rupe od metaka, te uništena unutrašnjost nakon sukoba tokom vikenda.

Bosić ponovo na čelu SDS-a

Skupština Srpske demokratske stranke u Banjaluci ponovo je izbarala za predsjednika stranke Mladena Bosića. Za Bosića je glasalo 266 od 433 delegata, dok je njegov protukandidat Mićo Mićić dobio 167 glasova. Skupština SDS-a je usvojila i programsku politiku o sveobuhvatnoj obnovi Republike Srpske. Kao ekonomsko socijalne ciljeve SDS je stavio privredni rast i zapošljavanje. Neophodnim se smatra i decentralizacija Republike Srpske i spuštanje političke moći ka lokalnom nivou.

Festival rada srednjih stručnih škola BiH

U Gradačcu je u subotu održan 7. Festival rada srednjih stručnih škola BiH na kojem je radove izložilo oko 1.200 učenika iz 72 srednje škole sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Akcija policije u Kumanovu

Građane Kumanova je u subotu ujutro probudila i uznemirila pucnjava iz vatrenog oružja i nadletanje helikoptera iznad takozvanog Divog naselja, koje se nalazi na ulazu u grad iz Skoplja, a gde većinski živi stanovništvo albanske nacionalnosti.

Dan pobede nad fašizmom

Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede - 9. maja i 70. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu održana je večeras na Kalemegdanu u Beogradu Foto RSE Vesna Anđić

Treći dan protesta u Makedoniji

Demonstranti koji protestuju protiv policijske brutalnosti nisu mogli od policije da priđu zgradi Vlade ni Državnom tužilaštvu, pa su protest preselili na kej uz reku Vardar i na mostove koji su deo projekta Skoplje 2014.

Ferhadija skoro obnovljena

Rekonstrukcija banjalučke Ferhat pašine džamije (Ferhadije), srušene 7. maja prije 22 godine, pri kraju je i džamija bi ove godine trebala biti otvorena. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjaluci do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije je u BiH proglašen Danom džamija.

Protesti ispred Sobranja Makedonije

Nekoliko hiljada ljudi je na ulicama Skoplj,a drugog dana protesta protiv vlasti. Zbog kordona policije, protest je preseljen ispred zgrade Sobranja. demonstranti trube i uzvikuju "Nema pravde, nema mira", "Ostavka" i "Ubice"

Jugoslovenska omladinska štampa kao underground press: 1968 – 1972

U galeriji Doma omladine Beograda otvorena je izložba istoričara Marka Zubaka „Jugoslovenska omladinska štampa kao underground press: 1968 – 1972“, koja tematizuje pitanje veze između omladinskih listova u socijalističkoj Jugoslaviji i anglosaksonske underground štampe.

Otvaranje izložbe u "Domu Omladine"

Sinoć se u beogradskom " Domu Omladine" otvorila izložba "Jugoslovenska omladinska štampa kao Underground press: 1968-1972 (Beograd, Zagreb, Ljubljana)" autora Marka Zubaka iz Hrvatske Foto RSE: Vesna Anđić

Antivladini protesti u Skoplju

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se ispred zgrade Vlade Makedonije u znak protesta zbog zatašakavanja informacija oko ubistva Martina Neškovskog pre četiri godine. Opozicija je objavila da je Neškovskog pre četiri godine ubio policajac na dužnosti, a da je premijer Nikola Gruevski to znao ali je krio da bi spasio policiju i sebe. Demonstranti zahtevaju ostavku vlade.

Banjaluka: Novi protest radnika "Kosmosa"

Radnici banjalučkog preduzeća “Kosmos” ponovo su izašli na ulice Banjaluke, jer Vlada RS i nadležno ministarstvo nisu odgovorili na njihove zahtjeve. Radnici, koji su već pet mjeseci u štrajku, traže promjenu rukovodstva preduzeća i isplatu najmanje dvije od 16 plata koje nisu dobili. 5.5.2015.

Godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Povodom 35 godina od smrti doživotnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita 4. maja je, kao i svake godine, njegov grob obišlo nekoliko hiljada ljudi iz bivših jugoslovenskih republika RSE / Foto: Vesna Anđić

Nepal: Sedam dana poslije zemljotresa

Vlada Nepala ponovo je od međunarodne zajednice zatražila pomoć u hrani, šatorima i ciradama, napomenuvši da su neke od poslatih stvari od male koristi. Donatori su zamoljeni I da pošalju novac ako ne mogu da pošalju stvari koje su u ovom trenutku potrebne za saniranje posljedica razornog zemljotresa u kojem je poginulo više od 6.620 ljudi. Fotogalerija/Reuters

Banjalučki radnici: "Ne" novom Zakonu o radu

Nekoliko hiljada radnika, članova Savez sindikata Republike Srpske, održalo je u Banjaluci prvomajsku protestnu šetnju, kako bi ukazali na težak položaj radnika i rekli NE novom Zakonu o radu. Foto / RSE: Gojko Veselinović

Crnogorski radnici poručili: Udahnimo slobodu

Nekoliko stotina radnika izašlo je na ulice Podgorice pod motom "Udahnimo slobodu" kako bi podsjetili na loš položaj, povvodom Međunarodnog praznika rada. FOTO / RSE: Savo Prelević

Prvomajski protest u Beogradu

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada u Beogradu su organizovani protesti, među njima i protest sindikata Srbije. RSE / Foto: Vesna Anđić

Prvomajski protesti radnika u BiH

Povodom Praznika rada, u Tuzli i Banjaluci nekoliko hiljada građana je protestovalo na ulicama. Tuzlanske proteste su podržali i predstavnici plenuma širom BiH. Radnici u BiH protestovali su zbog novog zakona o radu, ali i zbog sve lošijeg položaja i uništavanja preduzeća. Paralelno sa protestima, dio građana BiH, odlučio je da Međunarodni praznik rada obilježi tradicionalnim urankom, uz glazbu i nezaobilazni vojnički grah. Foto / RSE: Maja Nikolić, Gojko Veselinović i Zoran Matkić
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.