Utorak, 06. oktobar/listopad 2015, 05:54 CET

Foto / FOTO BLOG

Gradonačelnik Beograda posetio migrante u parku

Gradonačelnk Beograda Siniša Mali danas je posetio migrante koji borave u parku kod autobuske stanice. Tom prilikom je otvoren info centar, a podeljen je i rucak Foto RSE Vesna Anđić

Zatvorena mađarsko - srpska granica

Nakon što je mađarska policija hermetički zatvorila granicu sa Srbijom, oko ponoći je, preko regularnog prelaza „Horgoš 2“ propušteno nekoliko stotina ljudi. Oni koji su zakasnili, ostali su sa srpske strane ograde, gde su proveli noć u nadi da će danas uspeti na nastave put iz svojih ratom razorenih zemalja ka spasu u zemljama zapadne Evrope

Tramvaj "Ne da(vi)mo Beograd" za gradonačelnika

Aktivisti inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" presreli su gradonačelnika Beograda Sinišu Malog i njegove pratioce dok su obilazili radove u okviru projekta "Beograd na vodi" u Hercegovačkoj ulici. Improvizovanim tramvajem na baneru, zaustavili su kolonu podsećajući na događaj od pre nekoliko meseci, kada je policiji naloženo da zaustavi tramvaje, a gradske vlasti za to optužile aktiviste koji su protestovali protiv potpisivanja ugovora o "Beogradu na vodi".

Ribarenje na Drini

Rijeka Drina privlačna je za sportske ribolovce iz Bratunca, ali i iz gradova širom Federacije Bosne i Hercegovine. Oni uporni mogu se pohvaliti kapitalnim ulovom mladice, a mnogi se zadovolje primjercima škobalja, lipljena, crvenperke i mrene. Ribolovci koji nemaju sreće mogu da uživaju u prirodnom ambijentu zelene rijeke.

U bijegu od rata

Kroz Željezničku stanicu Keleti u Budimpešti, iz koje polaze vozovi za Prag i Beč, u samo jednom danu, 9. septembra prošlo je više od 3.500 izbjeglica, uglavnom ljudi iz Sirije, Afganistana, Jordana i drugih zemalja gdje traje rat ili je ekonomija uništena

Mitropolit Mihailo napadnut u Kotoru

Pristalice Srpske pravoslavne crkve su u Kotoru nasrnuli na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila koga su salvom uvredljivih povika spriječili da učestvuje u javnoj raspravi nacrtu zakona o vjerskim slobodama. 10.9.2015. RSE foto: Savo Prelević

Izbegličke nove muke

Kiše i hladne noći donele su nove muke izbeglicama u parku kod beogradske autobuske stanice Foto RSE Vesna Anđić

Izbeglice dočekale zimu u parku

Stotine izbeglica iz ratom zahvaćenih država Bliskog istoka i drugih zemalja park kod beogradske Autobuske stanice i dalje koriste kao jedno od svojih privremenih boravišta iako su vremenski uslovi sve nepovoljniji, a noći sve hladnije

Podeljena pomoć iz BiH izbeglicama u Beogradu

Humanitarna pomoć iz Bosne i Hercegovine stigla je izbeglicama u Beogradu. Migrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike, koji na proputovanju ka Evropi borave u parku kod glavne autobuske stanice, podeljeni su hrana i najosnovnije potrepštine.

Kobane: Sahranjen Ajlan Kurdi sa porodicom

Dvojica sirijskih dječaka, Ajlan i Galip Kurdi, i njihova majka, Rehan, koji su se udavili pri pokušaju da stignu do Grčke, sahranjeni su danas u sirijskom gradu Kobaneu. Foto/Agencije

Izbeglička deca u parku

Dok se sa prvim septembarskim danima osnovci o srednjoškolci u Srbiji razmišljaju o predstojećim školskim obavezama nakon letnjeg raspusta, decu iz Sirije i Avganistana koja izbegličke dane provode pod vedrim nebom u parku kod Autobuske stanice u Beogradu muče misli šta ih čeka na daljem neizvesnom putovanju ka zemljama Evropske unije. Do prvog avgusta više od 15.000 dece je prošlo kroz evidenciju Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila. Njih više od 4.000 bilo bez pratnje roditelja, zbog čega su još izloženiji opasnostima koje ih vrebaju na putu.

Konjević Polje: Bošnjačka djeca ni ove godine nisu u klupama

Roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja i ove školske godine bojkotuju nastavu u matičnoj školi "Petar Kočić". Ni poslije astanka sa resornim entitetskim ministrom, nije postignut dogovor o uvođenju nacionalne grupe predmeta, pa je 111 učenika danas krenulo na instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi koja se odvija po programu Sarajevskog kantona.

Izbeglički kamp u Kanjiži

Na severu Vojvodine, u blizini granice sa Mađarskom poslednjih meseci je sve veći broj autobusa. Oni uglavnom voze izbeglice iz ratom pogođenih zemalja. Veliki broj njih stiže do banjskog grada Kanjiža, gde je nedavno otvoreno privremeno prihvatilište za osamsto izbeglica.

Skup podrške izbeglicama u Srbiji

U centru Beograda u ponedeljak je održan skup solidarnosti sa izbeglicama, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava. Tom prilikom je prikazana serija crno belih fotografija o životu izbeglica u parkovima Beograda.

Podgorica: LGBT protiv diskriminacije vlasti

U Podgorici protest crnogorskih LGBT organizacija koje su nezadovoljne zato što država, kako tvrde, ne primjenjuje sopstvenu Strategiju za unaprjeđenje kvaliteta života seksualnih manjina zbog čega su i dalje izloženi diskriminaciji, brojnim rizicima i problemima.

Sjećanje u Travniku na nestale u Kotor Varoši

Porodice nestalih osoba iz Kotor Varoši tokom rata u BiH 1992. obilježile su u Travniku Međunarodni dan nestalih osoba. U znak sjećanja, simbolično su u zrak pušteni bijeli baloni na kojima su bila ispisana imena nestalih iz Kotor Varoši

Srebrenica: Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih

Na gradskom trgu u Srebrenici, udruženja „Srebreničke majke“ i „Žene Srebrenice“ organizovala su obilježavanje Međunarodnog dana nestalih. Na improvizovanoj maketi, majke Srebrenice pisale su poruke sa zahtjevom da se ubrza proces traženja nestalih bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava

Zenica dočekala Amela Tuku

Više hiljada građana Zenice i drugih gradova dočekalo je i pozdravilo u petak uveče najboljeg bh. atletičara – Amela Tuku, osvajača bronzane medalje na 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu. Na dočeku na Atletskom stadionu na Kamberovića polju, bili su i predstavnici Atletskog saveza BiH i Amelove kolege iz Atletskog kluba Zenica. Amel Tuka ima najbolje ovosezonsko vrijeme na 800 metara,a 11. septembra nastupit će na završnom mitingu Dijamantske lige u Briselu.

Humanitarna pomoć migrantima

Humanitarna akcija Beogradjana za pomoc izbeglicama iz Bliskog istoka i Afrike koji borave u parku kod glavne autobuske stanice u Beogradu. RSE foto: Vesna Anđić

Od Srbije do Mađarske sa izbeglicama

Četiri kilometra do Mađarske, poslednje tranzitne zemlje do Nemačke, je razdaljina koju stotine izbeglica iz država Bliskog istoka svakodnevno pređe peške da bi iz Srbije, u blizini prelaza Horgoš, prešli granicu ka EU.


Hiljade izbeglica ulaze u Mađarsku

Radovi na izgradnji ograde na granici između Srbije i Mađarske koji su poprilično odmakli, nisu poljuljali nastojana izbeglica iz ratom ugroženih država Bliskog istoka da kroz Mađarsku svoju sreću pokušaju da pronađu u nekoj od država zapadne Evrope.

Izbeglice i mađarski žičani zid

U privremeni izbeglički kamp u Kanjiži prethodna dva dana prispelo je više izbeglica nego za dve nedelje otkako je kamp otvoren – u prvom talasu nakon makedonsko-grčke krize autobusima je dovezeno oko 1.800 ljudi.

Počela Međunarodna umetnička kolonija „Mileševa“

Otvaranjem izložbe dela prošlogodišnjih učesnika, u novoj savremeno opremljenoj Galeriji Doma kulture u Prijepolju je počela sa radom ovogodišnja, 42. međunarodna Umetnička kolonija „Mileševa“, jedna od najstarijih i najuglednijih likovnih manifestacija u Srbiji.

Izbeglički kamp u Kanjiži

U privremeni izbeglički kamp u Kanjiži za dva dana stiglo je više migranata nego za dve nedelje otkako je kamp otvoren – u prvom talasu nakon makedonsko-grčke krize autobusima je dovezeno oko 1.800 ljudi, gotovo svi iz Sirije.

Izbeglice u Beogradu

U beogradskim parkovima svakodnevno borave stotine izbeglica iz Sirije i zemalja tog regiona zahvaćenih ratom. Najveći broj ovih izbeglica posle par dana predaha u beogradskim parkovima kreću ka cilju, razvijenim zemljama Evropske unije.

Laureati 21. Sarajevo Film Festivala

Svečanom dodijelom nagrada u subotu uveče u Narodnom pozorištu spuštena je zavjesa na 21. Sarajevo Film Festival - najznačajniju regionalnu smotru sedme umjetnosti. U toku devet festivalskih dana prikazano je 259 filmova iz 57 zemalja.

Izbjeglička kriza na makedonsko-grčkoj granici

Oko hiljadu izbjeglica je u subotu na dva mjesta probilo kordon policije na makedonsko-grčkoj granici i veći dio njih je uspio da se domogne Đevđelije. Policija je neke od njih uspjela da vrati, ali je većina prošla. Foto: Reuters

Dvije stotine ruža za žrve sa Korićanskih stijena

Bacanjem ruža u ponor Korićanskih stijena, na Vlašiću je obilježena 23. godišnjica ubojstva oko 200 bošnjačkih i hrvatskih civila, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima.

Potpuna sloboda istine

Prvi Internacionalni kulturni i umjetnički program "The Complete Freedom of Truth - Potpuna sloboda istine" održan je u Višegradu i Jelahu, a završava se u Srebrenici. Na ovom festivalu učestvovalo je stotinjak mladih umjetnika iz Rumunije, Italije, Portugala, Bosne i Hercegovine, Srbije, Gruzije i Velike Britanije. Održano je niz radionica, koncerata, pozorišnih i animiranih predstava, te igraonica za mlade.

Makedonija: Suzavac i šok bombe za izbeglice

Makedonska policija upotrebila je šok bombe i suzavac kako bi rasterala na hiljade migranata na ničijoj zemlji, koji pokušavaju da iz Grčke pređu u Makedoniju.

Vučić u poseti izbeglicama u parku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio je u parku kod autobuske stanice u Beogradu migrante sa Bliskog istoka i najavio da će u narednom periodu, zbog dolaska zime, u okolini Beograda biti napravljen privremeni prihvatni centar za migrante i izbeglice u koji bi moglo da bude smešteno 2.000 do 3.000 ljudi. RSE Foto / Aleksandar Pavlović

Lim spaja ljude

U okviru razvoja prekogranične saradnje, opština Priboj u Srbiji i Rudo u BIH 15. avgusta su organizovale osmi po redu „Međunarodni Limski biatlon Priboj-Rudo-Setihovo“. U okviru manifestacije je pored raftinga bio uključen i biciklizam. RSE/FOTO: Danica Gudurić

Sarajevo u mraku kino dvorana

Sarajevo Film Festival je i ove godine privukao veliki broj turista i zaljubljenika sedme umjetnosti, a njegovu veličinu pokazuje i podatak da devetodnevni događaj pratiti 2.000 akreditovanih novinara i sradnika. Sarajevo Film Festival traje do 22. augusta, a filmovi se takmiče u okviru 18 programa. RSE/FOTO: Midhat Poturović

Takmičenje u ekstremnim skokovima sa Starog mosta

Meksikanac Jonathan Paredes pobjednik je takmičenja u ekstremnim visinskim skokovima, Red Bull Cliff Diving svjetskog kupa, koji su u subotu poslijepodne održani na Starom mostu u Mostaru. Paredes je slavio u konkurenciji 14 skakača iz cijelog svijeta, ispred zemljaka Sergia Guzmana, a na pobjednički podijum još se kao trećeplasirani popeo David Colturi iz Sjedinjenih Američkih Država. Skakalo se sa visine od 28 metara, sa posebne platforme napravljene na Starom mostu.

21. SFF počeo filmom "Druga majka"

Sarajevo Film Festival, 21. po redu, počeo je projekcijom brazilskog ostvarenja "Druga majka" (The Second Mother). Do 22. avgusta biće prikazano 259 filmova iz 57 zemalja. Prethodo su crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta prodefilovale brojne poznate ličnosti.

Tropska vrelina u gradskom prevozu

Na nepodnošljivih +40 Celzijusa vožnja autobusima, tramvajima i trolejbusima svakodnevna je avantura, koja za većinu Beograđana potraje najviše petnaestak minuta. Duže je nemoguće izdržati pa se izlazi da se predahne do sledećeg vozila ka odredištu jer je napolju ipak malo svežije. RSE/FOTO: Aleksandar Pavlović

Izbeglice u Beogradu i dalje bez tuša i toaleta

Izbeglice iz Sirije i Avganistana koje je put ka zapadnoj Evropi doveo u Beograd, dane provode u gradskim parkovima nadomak Železničke i Autobuske stanice. Tamo spavaju pod otvorenim nebom, a tropske temperature preživljavaju u lošim higijenskim uslovima, bez toaleta ili tuša. RSE/FOTO: Aleksandar Pavlović

Dužijanca u Subotici

U Subotici je održana centralna svečanost Dužijance, tradicionalne manifestacije kojom se obeležava završetak žetvenih radova na poljima. Bandaš i bandašica, najbolji risarski par, predali su gradonačelniku hleb od novog žita.

Otvoren mekteb u Rudom

U Ustibaru, malom mestu sa manje od 300 stanovnika, u opštini Rudo u BiH, do koga se može doći jedino prelazeći preko Srbije, otvoren je mekteb koji su zajedno obnavljali Bošnjaci i Srbi.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.