Subota, 30. april/travanj 2016, 22:40 CET

  Foto / FOTO BLOG

  Reporteri RSE u komšiluku gde je Karadžić živeo pre hapšenja

  Kafana "Luda kuća" u Novom Beogradu, koju je Radovan Karadžić posećivao i gde je često svirao gusle, prerušen sa lažnim identitetom kao Dragan Dabić. Sve do hapšenja 2008. godine. Na istom mestu, na dan izricanja presude, u kafani su istaknuti portreti Karadžića i Ratka Mladića.

  Sarajevska Vijećnica u bojama belgijske i turske zastave

  Sarajevska Vijećnica osvijetljena je bojama zastava Kraljevine Belgije i Republike Turske, u znak suosjećanja, solidarnosti i podrške porodicama poginulih u terorističkim napadima u Bruxellesu, Istanbulu i Ankari. Grad Sarajevo se na taj način pridružio akciji evropskih i svjetskih metropola.

  Brisel: Eksplozije i evakuacija

  Brisel su u utorak potresle tri eksplozije u kojima je poginulo najmanje 20 ljudi, a povređeno nekoliko desetina. Dve eksplozije su se desile na aerodromu, a sat nakon toga odjeknula i eksplozija u metrou, na stanici u blizini institucija EU

  Rijeka kao deponija

  Rijeka Spreča između opština Gračanica i Petrovo izgleda kao deponija svakojakog otpada. Na njenim obalama mogu se vidjeti gomile građevinskog otpada, kućnog smeća, automobilskih i kamionskih guma. U aprilu bi trebalo da prestane organizovani dovoz smeća na obalu rijeke, dok nije poznato kada će deponija na Spreči biti sanirana.

  Beogradski sajam automobila

  Najskuplja vozila prva se prodaju, potvrdio je i ove godine Sajam automobila u Beogradu. Dok imućniji posetioci odmah kupuju, drugi razmatraju najpovoljnije opcije, a većina je opet tu samo da uživo vidi omiljene četvorotočkaše

  Prokoško jezero još čeka proljeće

  Proljeće još nije stiglo do Prokoškog jezera, smještenog na planini Vranica na više od 1.600 metara nadmorske visine. Jezero je prekriveno ledom, katuni i kolibe su uglavnom prazni, dok snježni putevi sprječavaju masovni dolazak turista. Iako je proglašeno spomenikom prirode, višegodišnja divlja izgradnja vikendica Prokoškom jezeru prijeti uništenjem.

  U susret proljeću: Iranska Nova godina

  Iranska Nova godina ili Norouz proslavlja se u mnogim zemljama koju su bile pod uticajem persijske kulture. Ove godine obilježava se 1395. godina, po solarnom kalendaru. Iranska Nova godina slavi se u Iranu, na Kavkazu, u Centralnoj Aziji i među Irancima širom svijeta uz bogatu trpezu i nezaobilaznu muziku.

  Crna Gora ugostila princa Čarlsa i vojvotkinju Kamilu

  Nakon gotovo četiri decenije, princ od Velsa Čarls boravio je u petak u Crnoj Gori gdje je došao sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola. Tokom boravka na Cetinju i Podgorici susreo se sa crnogorskim zvaničnicima, kulturnim radnicima, poljoprivrednim proizvođačima, ikonopiscima...

  Prvi put na Balkanu: Izložba Damiena Hirsta u Banjaluci

  U Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci u četvrtak je otvorena izložba britanskog umjetnika Damiena Hirsta. Izložbu "Novu religiju" Hirst je osmislio 2005. godine, a sadrži 44 grafike i četiri skulpture, kojima Hirst suprotstavlja nauku i religiju.

  Ljubovija – Bratunac: Gradnja mosta ide prema planu

  Usljed visokog vodostaja rijeke Drine, poplavljen je dio gradilišta na novom mostu koji se gradi između Ljubovije i Bratunca. Štete su sanirane radovi su nastavljeni, tako da će most, kako je planirano, biti završen do početka novembra 2016.

  Šta je petogodišnji rat napravio od Sirije

  Pet godina nakon izbijanja rata u Siriji veći dio zemlje u potpunosti je uništen. Satelitski snimici koje je napravio Institut Ujedinjenih nacija za trening i istraživanja (UNITAR) prikazuju obim razaranja i stanje u državi koje se dramatično promijenilo za samo nekoliko godina.

  Beograd: Skidanje izložbe u znak protesta

  Fotokolektiv Kamerades je u utorak povukao svoju izložbu fotografija "Dirty Season - Necenzurisano" iz galerije "Artget" kao vid protesta jer je deo te izložbe skinut iz izloga galerije po nalogu direktorke Kulturnog Centra Beograda.

  Komemoracija i sahrana Dragana Nikolića

  U pozorištu Atelje 212 u Beogradu održana je komemoracija povodom smrti glumca Dragana Nikolića. Legenda srpskog glumišta Dragan Gaga Nikolić preminuo je u petak u u 73. godini poslije duge borbe sa teškom bolešću. Ovaj umetnik sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

  Beograd: Trinaesta godišnjica od ubistva Đinđića

  Polaganjem cveća i paljenjem sveća odata je pošta premijeru Zoranu Đinđiću ispred Vlade Sbije, na mestu gde je ubijen i u Aleji velikana na Novom groblju, gde je sahranjen. I posle trinaest godina sećanja građana na ubijenog premijera su vrlo jaka.

  Mostar: Regionalni plesni turnir

  U Mostaru se u subotu održava peti po redu plesni turnir pod nazivom „ProDance Challenge 2016“. Okupilo se oko 1.200 plesačica i plesača iz 21 plesne organizacije, uzrasta od 3 do 24 godine, iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Takmiče se u disciplinama modernog plesa.

  Sarajevo: Otvorena izložba "Djeca u ratu"

  Milomir Kovačević Strašni autor je izložbe fotografija "Djeca u ratu", koja je u petak otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Autor je zabilježio scene iz života tad najmlađih stanovnika grada tokom četvorogodišnje opsade.

  Podgorica: Publika plakala na koncertu Bože Vreće

  Sarajevska zvijezda novog sevdaha Božo Vrećo ponovo je očarao podgoričku publiku pruživši joj koncert za pamćenje u petak u KIC-u "Budo Tomović" u glavnom gradu Crne Gore. Već nekoliko dana ranije karte su bile rasprodate.

  Beograd: Dokumentarna izložba o Đinđiću

  Dokumentarna izložba o Zoranu Đinđiću, pod nazivom "Zoran", otvorena je u petak u Kući kralja Petra I, ustanovi kulture GO Savski venac. Izložba sadrži dva segmenta: Zoran Đinđić - autor i Drugi o Zoranu Đinđiću. Publika ima priliku da vidi, između ostalog, fotografije koje je snimio sam Đinđić, knjige koje je napisao, te knjige koje je preveo.

  BiH: "Djeca u ratu" Milomira Kovačevića Strašnog

  Cijenjeni bh. fotograf Milomir Kovačević Strašni prirediće 11. marta u Umjetničkoj galeriji BiH izložbu fotografija pod nazivom "Djeca u ratu". Brojne crno-bijele fotografije, načinjene gotovo u svakom dijelu glavnog bh. grada, svjedoče o sarajevskoj maloj raji iz perioda rata 1992-1995.

  Novi Pazar: Čišćenje mulja nakon poplava

  Novopazarske reke su se vratila u svoja korita, ali su za sobom ostavile blato i mulj, visine između 20 i 40 centimetara. Na raščišćavanju terena pomažu brojni Novopazarci i vojska, a poplavljeni građani veruju da će dobiti i određenu novčanu pomoć da bi sanirali posledice poplave koja je zadesila ovaj grad u ponedeljak, 7. marta.

  Mostar: Hoćemo istinu o generalu Šantiću

  Nekoliko stotina ljudi okupilo se u utorak u Mostaru na mirnom protestu u povodu dvadeset i prve godišnjice od nestanka generala Vlade Šantića, zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u bihaćkoj regiji u proteklom ratu.

  Izbeglice u Idomeniju između blata i nade

  Preko 13 hiljada izbeglica je zaglavljeno u Idomeniju, na granici Grčke sa Makedonijom. Među njima ima mnogo majki sa decom koji hladne i kišne noći provode u šatorima.

  Osmi mart u regionu

  Međunarodni dan žena obilježava se u državama regiona uz poklone i čestitke, a cvijeće je nezaobilazna ulična kulisa na 8. mart. U Podgorici i Beogradu je, međutim, održan i marš na kojem je ukazano na nepoštivanje ljudskih prava žena.

  Izložba Hrvoja Polana u Novom Sadu

  Irak, Gaza, Istočna obala, Balkan – mesta koja beleže ratove i izbegličke krize. Objektiv hrvatskog ratnog fotoreprotera Hrvoja Polana već dvadeset godina beleži događaje po svetu. Za izložbu u Novom sadu nazvanu "Priče o besmislu" izabrao je 44 crno bele dokumentarne fotografije

  Osmomartovski marš u Podgorici

  Povodom Međunarodnog dana žena u Podgorici je održan „Marš žena“ u organizaciji Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centra za ženska prava. Uz transparente koji upozoravaju na potrebu unapređenja ženskih ljudskih prava, aktivistkinje i aktivisti nevladinih organizacija su prošetali centrom Podgorice do Skupštine Crne Gore.

  Međunarodni dan žena u Bosni i Hercegovini

  Međunarodni dan žena nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Kako se u BiH obilježava ovaj praznik - pogledajte fotografije iz Sarajeva, Banje Luke, Gradačca i Srebrenice.

  Osmi mart u Beogradu

  Na Osmi mart 2016. u Beogradu ulice su kao i svaki put pune cvijeća, a izlozi prodavnica praznično uređeni. Međunarodni dan žena nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

  Poplave u Srbiji

  Posledice poplava koje su početkom marta zahvatile veliki broj mesta u Srbije negde su veće nego one od maja 2014. Najkritičnije je u Požegi gde su se izlile reke Moravica, Lužnica Skrapeđ, Đetinja i Zapadna Morava, koja je poplavila i delove kod Čačka.

  Osmače: Selo vrijednih povratnika

  Od nekadašnjih 920 stanovnika Osmača, sela kod Srebrenice, vratilo ih se stotinjak. Obnovljeno je svega 25 kuća, te škola koju pohađa 14 osnovaca. Povratnici se bave poljoprivredom i stočarstvom. Dosta povratnika sije pšenicu i heljdu, a za svoje aktivnosti dobili su internacionalnu nagradu "Carlo Scarpa".

  Pakistan: Prvi bokserski kamp za žene

  U želji da se znaju odbraniti na ulicama Pakistana, pojedini roditelji upisali su kćerke u prvi bokserski kamp – klub "Pak Šahin" u Karačiju. U proteklih šest mjeseci na desetine djevojaka, starosti od osam do 18 godina, odlazilo je u ovaj klub da trenira boks i druge borilačke vještine.

  Radionica: Od gumenih čamaca napraviti ruksake

  Dvije holandske volonterke u izbjegličkom kampu na grčkom otoku Lezbos uče migrante da od gumenih čamaca, kojim su došli do Lezbosa, naprave ruksake koji će im biti od pomoći za nastavak putovanja.

  Skoplje: Protesti zbog postavljanja krsta

  U Skoplju su u četvrtak porasle tenzije tokom protesta Demokratskog ujedinjenja za integracije zbog postavljanja krsta u visini od 56 metara u naselju Butel, gde živi mešovito stanovništvo. Demonstranti su se usprotivili odluci opštine o postavljanju ovog hrišćanskog simbola.

  Gorbačov proslavio 85. rođendan

  Nekadašnji predsjednik SSSR-a, Mihail Gorbačov, 2. marta je napunio 85 godina. Njegovom zaslugom okončan je Hladni rat, pokrenut program reforme sovjetske privrede i politike poznatiji "perestrojka", proces političkih promjena ("glasnost"), te je omogućena veća otvorenost Sovjetskog Saveza.

  Sarajevo: Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

  Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Skupština Kantona Sarajevo, općinska vijeća općina u Kantonu Sarajevo i Forum parlamentaraca BiH 1990. obilježili su 1. mart - Dan nezavisnosti BiH zajedničkom Svečanom akademijom u Vijećnici. Ranije su na spomen-obilježja položeni vijenci i cvijeće povodom ovog praznika.

  Dvadeset godina od završetka opsade Sarajeva

  Dvadesetdevetog februara navršava se 20 godina od zvaničnog kraja opsade Sarajeva od strane snaga bosanskih Srba, skoro tri mjeseca nakon postizanja dogovora o završetku rata na mirovnim pregovorima u Dejtonu u SAD. Većina građana srpske nacionalnosti poslušala je poziv političkih vođa bosanskih Srba i napustila svoje domove u sarajevskim naseljima koja su u okviru Dejtonskog sporazume reintegrisana u glavni grad i Federaciju BiH.

  Srebrenica: Banjski turizam doživljava preporod

  U cjelokupnom ekonomskom poslijeratnom oporavku Srebrenice, velika pažnja posvećuje se razvoju banjskog turizma koji je nekada znatno uticao na razvoj ovog grada. Uređuju se banjski kapaciteti, a opština Srebrenica i Komunalno preduzeće Polet realizovali su projekt uređenja šetališa, izvora ljekovitih voda Crnog Gubera, parkova i odmarališta.

  Derventa: Misa i humanitarna akcija za projekte u BiH

  Više stotina vjernika prisustvovalo je misi u župnoj crkvi u Derventi koja je održana u okviru humanitarne akcije koju pod nazivom "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“ već 10 godina realizuje Hrvatski Caritas. Među njima su bili i brojni Dervenćani koji žive u susjednoj Hrvatskoj.

  Protest Demokratskog fronta u Podgorici

  Pristalice i čelnici opozicionog pokreta Demokratski front u Podgorici su sa protesta u subotu ponovo zatražili ostavku premijera Mila Đukanovića. Na protestu ispred zgrade Skupštine se prema policijskim procenama okupilo oko 1000 ljudi.Na skupu su nošene slike ruskog predsednika Vladimira Putina, okupljeni su zviždali na pomen SAD i Evropske unije, čiji ambasadori pozivaju na dijalog o problemima u društvu u okviru institucija. Foto RSE: Savo Prelević

  Moskva: Obilježena godišnjica ubistva Njemcova

  Na ulicama Moskve u subotu se okupilo nekoliko hiljada ljudi povodom prve godišnjice ubistva ruskog opozicionara Borisa Njemcova. Okupljeni građani su istakli fotografije Njemcova i uzvikivali slogane protiv ruskog lidera Vladimira Putina.

  Sedmica u slikama: 20–27. februar

  Afganistanski Messi, tradicionalno vjenčanje u opkoljenom gradu, protesti u Prištini, budistička meditacija, ukrajinska predstavnica na putu ka Eurosongu – dio su događaja koje bilježe kamere svjetskih fotoreportera u proteklih sedam dana.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.