Dostupni linkovi

NUNS i UNS pozivaju na pet minuta gromoglasne tišine u utorak


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su novinare i elektronske medije da sutra u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i time se pridruže medjunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" kako bi javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

Ta dva novinarska udruženja su u odvojenim saopštenjima ukazali i na sve gori ekonomski položaj novinara i ostalih medijskih poslenika.

"NUNS poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili povjerenje građana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su "država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbijede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure", a da medijsko zakonodavstvo mora zaživjeti kako bi se stvorili uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše "sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca", stotine medijskih radnika otpušteno je tokom prethodne godine, a "ponižavajuće niske zarade" isplaćuju se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, dodao je NUNS.

UNS je, povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, objavio proglas u kome se ističe da je "sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji".

XS
SM
MD
LG