Dostupni linkovi

Dačić: Ne bježim od odgovornosti zbog pogibije službenika ambasade


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne bježi od odgovornosti zbog pogibije dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji, ali je napomenuo da je rat u toj zemlji počeo još u februaru 2011. godine, kada su bezbjednosni rizici bili veći.

"Ako je neko htio da zatvori ambasadu u Libiji, imao je priliku da to uradi. Umjesto toga su (ambasadoru Oliveru) Potežici dali blanko ovlašćenje da može da napusti ambasadu bez odobrenja ministra. Sve je to urađeno za vrijeme vlade (Mirka) Cvetkovića", rekao je Dačić u parlamentu tokom rasprave o novom ministru odbrane.

Odgovarajući na pitanja poslanika Nove stranke Zorana Živkovića o pogibiji dvoje službenika, Dačić je naveo da su na zahtjev o procjeni situacije u toj zemlji iz ambasade stizale ocjene da je opasnost manja nego što je bila 2011. godine i da nema nikave potreba za zatvaranje ambasade.

"A da li je bilo kršenje procedure ili ne, to će biti utvrđeno. Utvrdiće se i disciplinska odgovornost i krivično-pravna odgovornost, ako postoji", rekao je Dačić.

On je kazao da je mjesec dana prije otmice uspio da uvaži želju Slađane Stanković za premeštajem i dodao da je za to bila nadležna Komisija za premještaj, koja duže vrijeme nije uspevala da joj nađe zamjenu.

"Ne izbjegavam odgovornost, samo govorim šta je realnost", zaključio je Dačić.

Dvoje srpskih diplomata Sladjana Stanković i Jovica Stepić su oteti u novembru prošle goidne, a poginuli su u američkom napadu na sjedište militantne "Islamske države" (IDIL)

XS
SM
MD
LG