Dostupni linkovi

Željko Reiner novi predsjednik Hrvatskog sabora


Izborom Željka Reinera za predsjednika, konstituisan je 8. saziv Hrvatskog sabora. Reiner, kandidat Domoljubne koalicije i Mosta izabran je sa 88 glasova, 62 zastupnika bila su'suzdržana', a jedan je bio 'protiv'.

Njegov izbor podržalo je 88 poslanika, 62 su bila uzdržana i jedan protiv.

Željko Rajner je bio kandidat HDZ i Mosta, koalicije nezavisnih lista od koje zavisi formiranje vlasti. U prvom obraćanju poslanicima, Rajner je zahvalio svima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu, jer se time, kako je rekao, pokazuje da je Hrvatska demokratska zemlja. On je istakao da su za to "zaslužni utemeljitelji moderne hrvatske države, predsjednik Franjo Tuđman i svim branitelji koji su dali živote za državu".

Poslanici izabrani na izborima 8. novembra danas su iz drugog pokušaja izabrali predsjednika Sabora, bez kojeg parlament ne može da bude konstituisan.


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović krajem prošle sedmice dala je mandat za sastavljanje vlade kandidatu desne Domoljubne koalicije koju vodi HDZ i Mosta Tihomiru Oreškoviću i zakazala konstituirajuću sjednicu Sabora za danas.

XS
SM
MD
LG