Dostupni linkovi

Svet izgubio trećinu obradivog zemljišta za 40 godina


Jedna trećina obradivog zemljišta na planeti je u proteklih 40 godina izgubljena zbog erozije tla ili zagađenja, a očuvanje obradivih površina je od presudnog značaja za ishranu rastuće populacije, pokazali su rezultati jednog istraživanja predstavljenog tokom svetske Konferencije o klimatskim promenama koja traje u Parizu.

Pod normalnim poljoprivrednim uslovima, potrebno je oko 500 godina kako bi se stvorila obradiva površina od 2,5 centimetra. Nestajanje takvih površina je, međutim, u poslednje vreme ubrzalo, budući da potražnja za hranom raste, navodi se u izveštaju biologa sa britanskog Univerziteta Šefild.

Očuvanje obradivih površina je, kako navode stručnjaci, od ključnog značaja, ako svet želi da proizvede dovoljno hrane za više od devet milijardi ljudi, kolika bi, prema nekim prognozama, svetska populacija trebalo da broji do 2050. godine.

"Gubitak obradivih površina predstavlja jednu od najvećih globalnih pretnji po poljoprivredu", navodi se u saopštenju profesora biologije sa Šefilda, Dankana Kamerona.

U poljoprivredi se u ovom trenutku prinosi održavaju kroz intenzivnu primenu đubriva stvorenih u industrijskoj prozvodnji, u kojoj je potrošeno pet odsto proizvedenog prirodnog gasa u svetu i dva odsto godišnje proizvedene električne energije u svetu, navodi se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG