Dostupni linkovi

DPS demantuje da je bilo sporazuma o Sandžaku kao prekograničnoj regiji



Demokratska partija socijalista (DPS) negirala je danas da je u sporazumu koji je potpisan uoči referenduma sa Bošnjačkom strankom (BS) pristala da Sandžak bude prekogranična regija.

Potpredsjednik BS-a Hazbija Kalač kazao je da su DPS i njen predsjednik Milo Đukanović prije četiri godine prihvatili uslov BS-a i da su prema potpisanom sporazumu obavezni da podrže Sandžak kao prekograničnu regiju.

Portparol DPS Rajko Kovačević rekao je da su DPS i BS u martu 2006. godine zaključili sporazum o saradnji u kome se jasno definišu odnosi saradnje te dvije partije.

“Stavljanje i tumačenje odredbi tog sporazuma u bilo kakav drugačiji kontekst, osim onoga što te odredbe jasno znače, nije njihova politički korektna ni dobronamjerna interpretacija”, rekao je Kovačević agenciji MINA.

On je rekao da su se potpisnice sporazumu obavezale na primjenu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u dijelu najvećih standarda kao uslov ravnomjernog ekonosmkog razvoja Crne Gore. \"I u tom kontekstu, Sandžaka kao multietničke, multikonfesionalne i multikulturalne prekogranične regije, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore\".

“Ni u kom slučaju ne može biti tumačena na način na koji to čini Kalač. DPS najoštrije odbacuje spekulacije takve vrste”, poručio je Kovačević.
XS
SM
MD
LG