Dostupni linkovi

Brkić: BiH je partner NATO-a


Sa sastanka NATO-a u Briselu 20. maja 2016.
Sa sastanka NATO-a u Briselu 20. maja 2016.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić naglasio je da je BiH partner NATO-a i da maksimalno koristi sve instrumente i mehanizme NATO-a koji su na raspolaganju partnerskim zemljama.

Brkić je u Briselu učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) sa ministrima vanjskih poslova zemalja partnera u operaciji "Odlučna podrška", saopšteno je iz Ministrastva vanjskih poslova BiH.

Na sastanku ministara NATO-a, u formatu misije "Odlučne podrške", ministri su razgovarali o bezbjednosnoj situaciji u Avganistanu, kao i o finansijskoj podršci Nacionalnoj odbrani Avganistana i bezbjednosnim snagama nakon 2017. godine.

Brkić je potvrdio podršku BiH jačanju mira i stabilnosti u Avganistanu i dodao da BiH pokazuje predanost vrijednostima NATO slanjem vojnika u NATO vođenu operaciju u Avganistan.

"Prvi kontingent Oružanih snaga BiH u misiju ISAF raspoređen je 2009. godine, a danas doprinosi misiji `Odlučna podrška`. U januaru ove godine, Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata za grupu podoficira Oružanih snaga BiH za učestvovanje u operaciji `Odlučna podrška` u Avganistanu", naveo je Brkić.

XS
SM
MD
LG