Dostupni linkovi

Podignute četri optužnice za zločine u Prijedoru


Ekshumacija masovne grobnice Tomašica kod Prijedora
Ekshumacija masovne grobnice Tomašica kod Prijedora

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu za ratne zločine protiv Darka Mrđe, nastanjenog u Prijedoru, Zorana Babića zv. „Bakin“, koji se nalazi na izdržavanju dugotrajne kazne zatvora na osnovu pravosnažne presude, Radenka Marinovića, nastanjenog u Prijedoru, Milana Gavrilovića, takođe iz Prijedora, državljanina BiH, saopšeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su od kraja aprila do kraja septembra 1992. godine, na području Prijedora, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na tom području, kao dio tog napada, u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije CJB Prijedor,počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom vojske i policije Republike Srpske, suprotno pravilima međunarodnog prava, čineći to ubistvima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optuženi Darko Mrđa se tereti da je 20.07.1992. godine, tokom „čišćenja“ zaseoka Sredice u mjestu Bišćani, tokom čega su masovno ubijani civili bošnjačke nacionalnosti, ubio tri N.N. osobe.

Nadalje, istog dana u naselju Tukovi, optuženi Darko Mrđa, zajedno s nekoliko pripadnika interventnog voda, je došao do kuće u kojoj je živjela osoba bošnjačke nacionalnosti, pod prijetnjom prisutnim civilima, odveo ga u nepoznatom pravcu, nakon čega su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani dana 11.10.2013. godine na lokalitetu Tomašica, opština Prijedor.

Optuženi se terete da su, djelujući zajedno i pojedinačno, tokom transporta nezakonito zatvorenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora Manjača i Omarska, ispred navedenih logora i tokom transporta, pratili navedeni transport te počinili ubistva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatvorenika, a pojedini osumnjičeni lično i direktno, upotrebom hladnog i vatrenog oružja, nanosili povrede i počinili ubistva žrtava.

Optuženi Mrđa, Marinović i Babić terete se da su mučili i zlostavljali civile na izrazito surove i ponižavajuće načine, tjerajući jednog zarobljenika da pod prijetnjom za život golim rukama ubije prethodno pretučenog i zlostavljanog civila, nakon čega su i njega ubili, a optuženi Babić se isticao u surovim mučenjima i ubistvima civila, upotrebom noža.

Prema navodima optužnice optuženi se terete za sudjelovanje u ubistvima pet zatvorenika koji su iz logora Omarska transportovani u logor Manjača. Takođe, navedeni optuženi i optuženi Milan Gavrilović se terete i za sudjelovanje u nečovječnim radnjama prema više zatvorenika koji su transportovani u autobusima.

Optuženi se terete zbog ubistva najmanje devet osoba, te mučenja, premlaćivanja nezakonito zatvorenih zatvorenika od kojih su posljedica zlostavljanja neka osoba i preminula.

Optuženi se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG