Dostupni linkovi

Ambasador BiH : Dva državljana BiH čekaju evakuaciju sa aerodroma


Briselski metro nakon eksplozije 22. mart 2016
Briselski metro nakon eksplozije 22. mart 2016

Ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović potvrdio je za Klix.ba da u napadima u Briselu koji su izvedeni jutros nije bilo povrijeđenih ili poginulih bh. državljana, ali i da je trenutno u Briselu opsadno stanje.

Što se tiče bh. državljana, možemo potvrditi da su tri bh. parlamentarke zbrinute u zgradi Ambasade BiH u Briselu, dok su dva državljanina na aerodromu i nalaze se u centru za evakuaciju. Dogovorili smo se da i njih evakuiraju u ambasadu a da poslije vidimo kako da se pobrinemo za njih”, kaže Aćimović.

On navodi da su članovi bh. misije pokušali odmah jutros doći do aerodroma ali je ubrzo cijeli grad blokiran.

“Stanica metroa gdje je došlo do eksplozije nalazi se u neposrednoj blizini naše ambasade. Još nemamo mnogo zvaničnih podataka, ono što smo zvanično dobili jeste da je 21 osoba ubijena a 35 ih je povrijeđeno”, navodi Aćimović.

Ambasada BiH će za bh. državljane biti na raspolaganju 24 sata, telefonska linija za pomoć bit će aktivna non-stop a ambasador i osoblje ambasade im stoje na usluzi.

“Pomoći ćemo svima kojim bude potrebna pomoć iako je grad blokiran, nastojat ćemo biti na raspolaganju svima”, dodaje on.

Aćimović kaže da je teško opisati trenutnu situaciju u Briselu. Ulice su poptuno ispražnjene, cijeli grad je potpuno blokiran.

XS
SM
MD
LG