Dostupni linkovi

Grčkoj odobrena rata pomoći od dve milijarde evra


Grčkoj je danas formalno odobrena sledeća rata pomoći u vrednosti od dve milijarde evra, pošto je pristala na dodatne mere štednje.

Fond evrozone Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) saopštio je da je prihvatio da pusti sledeću ratu pomoći, pošto je prethodno u avgustu isplatio 13 milijardi evra.

Odobrenje ESM-a je bilo očekivano budući da je grčki parlament prošle nedelje odobrio nove mere štednje, koje uključuju više poreze na vino i putarine, kao i manju zaštitu za ljude koji imaju kredite na nekretninu.

"Ako program sprovođenje i dalje bude snažan, uveren sam da će napori grčkog naroda u reformama omogućiti vidljive korake ka zdravom oporavku", rekao je direktor ESM-a Klaus Regling.

Zbog izglasavanja novih mera, većina iza vlade premijera Aleksisa Ciprasa je u parlamentu s pet spala na tri.

Vlada u Atini je u trci s vremenom kako bi završila rekapitalizaciju problematičnih banaka pre kraja godine, a pored toga je suočena s dugom listom bolnih mera koje podrazumevaju i reformu penzijskog sistema.

Očekuje se da će se Grčka sledeće godine vratiti u blagu recesiju, dok će državni dug narasti na 327,6 milijardi evra, odnosno 188 odsto bruto domaćeg proizvoda.

XS
SM
MD
LG