Dostupni linkovi

Nobel za mir “Kvartetu za dijalog” u Tunisu


Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je Kvartet za nacionalni dijalog iz Tunisa, zbog doprinosa prvom i najuspešnijem pokretu Arapskog proleća, saopšteno je u Oslu.

Kvartet čine četiri ključne organizacije tuniskog civilnog društva - Opšti sindikat, Konfederacija industrije, trgovine i rukotvorina, Liga za ljudska prava i Advokatska komora.

Norveški Nobelov komitet je saopštio da je grupa dala "odlučujući doprinos izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu posle Revolucije jasmina 2011.

"Grupa je uspostavila alternativan, mirni politički proces u vreme kada je zemlja bila na ivici građanskog rata", navedeno je u obrazloženju komiteta.

"Nobelova nagrada za mir za 2015. je dodeljena tom Kvartetu, a ne pojedinačnim organizacijama", saopštio je komitet.

Nobelova nagrada za mir je velika pobeda za Tunis, čija je mlada i još nestabilna demokratija preživela dva napada ekstremista ove godine, u kojima je poginulo 60 ljudi, ocenjuje agencija AP.

Generalni sekretar sindikata UGTT Husin Abasi, koji je imao veliku ulogu u izgradnji demokratije u Tunisu, izjavio je da ta grupa nije očekivala nagradu.

"To je nagrada za više od dve godine napora koje je kvartet uložio kada je zemlja bila u opasnosti na svim frontovima", kazao je Abasi.

"Više od svega, cilj nagrade je da ohrabri narod Tunisa, koji je uprkos velikim izazovima postavio temelj za nacionalno jedinstvo, za koji se komitet nada da će služiti kao primer drugim zemljama", izjavila je predsednica Komiteta za Nobelovu nagradu za mir Kasi Kulman Five.

Ove godine su za Nobelovu nagradu predložena 273 kandidata, među kojima su bili papa Franja, nemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi iranske i američke diplomatije, Džavad Zarif i Džon Keri.

Protest u Tunisu pokrenuo je 2011. godine pobune širom arapskog sveta kojima su zbačeni diktatori, ali je Tunis jedina zemlja u regionu u kojoj je posle takozvanog Arapskog proleća uspostavljena demokratija i u kojoj su izgrađeni ustav, zakonodavne i demokratske institucije.

Period posle pobune u Tunisu je obeležen sporadičnim napadima, uglavnom islamskih esktremista, ali je nasilje bilo mnogo manje nego u susednoj Siriji i Libiji, koje je takođe zahvatio talas demonstracija.

Nobelova nagrada za mir, čiji je novčani deo vredan osam miliona švedskih kruna (972.000 dolara), biće uručena na ceremoniji u Oslu 10. decembra.

XS
SM
MD
LG