Dostupni linkovi

"Islamska država" objavila audio snimak da su ubili Salopeka


Tomislav Salopek kleči pored zastave tzv. Islamske države (Foto: AFP)
Tomislav Salopek kleči pored zastave tzv. Islamske države (Foto: AFP)

Militantna grupa "Islamska država" (ID) objavila je danas, audio snimak da je njihov egipatski ogranak ubio hrvatskog taoca Tomislava Salopeka, dan nakon što je fotografija obezglavljenog tijela za koje se tvrdi da je ubjeni Hrvat, cirkulisala među pristalicama ove grupe.

Uz tu fotografiju uznemirujućeg sadržaja, grupe Sinaj provincija, koja cirkuliše Twitterom, na arapskom jeziku stoji i naslov iz tamošnjih medija u kojem piše da "Hrvatska nastavlja da podržava Egipat u borbi protiv terorizma i ekstremizma" i da je "Hrvatska je potvrdila da će nastaviti da podržava region Kurdistana".

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova kaže da njihove snage sigurnosti još "nemaju potvrdu" o obezglavljivanju Salopeka.

Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost fotografije.

U redovnom dnevnom emitovanja za četvrtak, 13.avgust, o njihovim aktivnostima širom Bliskog istoka, ID navodi: "U Sinaj provinciji, vojnici kalifata su ubili zarobljnog Hrvata, čija zemlja učestvuje u ratu protiv Islamske države nakon što je istekao rok i egipatskoj i njegovoj vladi koje su ga napustile"

Prošle sedmice, u videu koji je napravila Sinaj provicija, prikazan je muškarac, koji se predstavio kao Tomislav Salopek i koji je rekao da će ga ta grupa ubiti u roku od 48 sati ukoliko "muslimanske žene" u egipatskim zatvorima ne budu puštene.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukuri rekao je šefici hrvatske diplomatije Vesni Pusić u srijedu, da vlasti njegove zemlje i dalje čine sve što mogu da uhapse kidnapere Salopeka.

XS
SM
MD
LG