Dostupni linkovi

SEEMO zabrinut zbog prijetnje novinarima u Hrvatskoj i Makedoniji


Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je danas zabrinutost zbog napada i pretnji novinarima u Hrvatskoj i Makedoniji, kao i zbog slučaja novinara iz Srbije kome je onemogućen ulazak u Rusiju.

SEEMO je naveo da su u Hrvatskoj juče, 28.maja, nepoznati napadači pretukli novinara i blogera Željka Peratovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo. Peratović je iz bolnice rekao da su ga napale tri osobe, koje su automobilom došle na njegovo imanje u Luki Pokupskoj blizu Karlovca, i da je dobio više udaraca u glavu.

U utorak je novinara hrvatske televizije Nova, Domagoja Margetića napala osoba od koje je tražio intervju. Dan ranije Margetić je u svom poštanskom sandučetu našao omču za vješanje i jednu stranicu dokumenta u vezi s bankarskim skandalom koji je prošle godine ukraden iz njegove kuće.

U makedonskoj prijestonici su 22. maja dvije neidentifikovane osobe pretukle Sašu Ivanovskog, vlasnika portala Maktel, navodi SEEMO, dodajući da je Ivanovskom povrijeđena glava. Nekoliko dana ranije Ivanovski se žalio da mu je zabranjen ulazak u klub poslanika pošto je premijera Nikolu Gruevskog pitao o kupovini luksuznog vozila.

Nekoliko sedmica ranije neko je spalio automobil poznatog makedonskog novinara Saše Ordanovskog.

SEEMO navodi i da je novinar iz Srbije, Stevan Dojčinović, koji radi za Istraživački projekat o organizovanom kriminalu i korupciji, zadržan bez objašnjenja 13. maja na moskovskom aerodromu i potom deportovan. Dojčinović je trebalo da održi predavanje na fakultetu za žurnalistiku.

Generalni direktor SEEMO Oliver Vujović ocijenio je da slučajevi prijetnji i napada pokazuju da je "novinarstvo veoma težak i opasan posao u Jugoistočnoj Evropi".

XS
SM
MD
LG