Dostupni linkovi

Indijski poljoprivrednici protestuju zbog novih propisa


Više desetina hiljada poljoprivrednika okupilo se u nedelju u Nju Delhiju, protestujući zbog plana vlade da ublaži propise za dobijanje zemlje za industrijske i razvojne projekte.

Premijer Narendra Modi izjavio je da postojeći propisi, doneti 2013. radi zaštite zemljoposednika od otimanja zemlje i prinudnog preseljenja, stvaraju prepreke koje teraju investitore.

Premijer i industrijski lideri se zalažu za pojednostavljivanje pravila kako bi se povećala proizvodnja i privukla strana preduzeća.

Poljoprivrednici, sindikati i aktivisti za ljudska prava tvrde da te promene ugrožavaju prava siromašnih i da će vlasnici zemljišta ukidanjem propisa biti izloženi zloupotrebama vlasti ili privatnih kompanija.

Takvom politikom "klečanja pred korporacijama", dok je stotine miliona građana eksploatisano i raseljeno, vlada pokazuje da "jednostavno ne mari za siromašne i izmučene građane, za našu zemlju, poljoprivredu i prirodu", saopštilo je Nacionalno udruženje narodnih pokreta.

Najveću zabrinutost izazivaju predložene promene prema kojima neće biti potrebna dozvola stanovnika za uzimanje zemlje namenjene odbrani, infrastrukturi, pristupačnom smeštaju ili industrijskim koridorima. Novi propisi neće predviđati procenu socijalnog uticaja takvih projekata, kao ni ograničenja u kupovini plodnog poljoprivrednog zemljišta.

XS
SM
MD
LG