Dostupni linkovi

Senator Marfi: Rusija nudi milijarde Crnoj Gori za bazu


Američki senator Kristofer Marfi izjavio je danas da Rusija nudi Crnoj Gori više milijardi dolara za vojnu bazu, a Crna Gora "uporno odbija" takvu ponudu zbog članstva u NATO i EU.

"Crna Gora nastavlja da odbija ulaganje Rusije, vredno više milijardi dolara... Donosi odluku koja je izuzetno teška i stavlja sebe u poziciju koja je na duge staze možda i neodrživa", kazao je Marfi na panelu o ulozi SAD na Zapadnom Balkanu koju je u ponedeljak organizovao Fond Džordza Maršala, prenosi podgorički dnevnik "Pobjeda".

Prema njegovim rečima, Crna Gora odbija ponudu Rusije jer želi članstvo u NATO i Evropskoj uniji (EU). Senator Marfi, predsednik Potkomiteta Spoljnopolitičkog komiteta američkog Senata za Evropu, oktobra prošle godine posetio je Crnu Goru.

Američki senator je tada ocenio da "Crna Gora ima još puno posla u NATO integracijama".

U tom smislu podvukao je vladavinu prava, povećanje podrške javnosti članstvu u NATO i ocenio da se "prepreke" ka članstvu mogu prevazići do polovine 2015. godine.

Crna Gora je kandidat za članstvo u NATO koji bi do kraja ove godine trebalo da proceni njenu spremnost za prijem u Alijansu.

XS
SM
MD
LG