Dostupni linkovi

Severna Koreja zapretila osvetom SAD


Severna Koreja zapretila je da će se Beloj kući osvetiti ukoliko je SAD kazne za hakerske napade na američku kompaniju Soni, koji su doveli do trenutnog povlačenja premijere američkog filma "Intervju"

Nacionalna komisija za odbranu Severne Koreje ponovo je demantovala da je odgovorna za napad na Soni i dodala da film "Intervju" predstavlja izrugivanje zemlji i njenom vođi Kim Džong-Unu.

Istražitelji Federalnog istražnog biroa veruju da napadi potiču iz Severne Koreje i da odatle dolaze terorističke pretnje bioskopima koji su planirali da prikazuju film.

"Odgovorićemo na proporcijalan način i sami ćemo izabrati vreme, način i mesto našeg odgovora", navodi se u saopštenju iz Pjongjanga.

Komisija je dodala da su narod i vojska "u potpunosti spremni za sukob sa SAD, u svim sferama uključujući i rat na internetu".

"Naš najteži i najhrabriji kontra-napad biće na Belu kuću, Pentagon i ceo američki kontinent, koji je uporište terorizma", navodi se u saopštenju.

Severna Koreja, koja je u prošlosti upućivala pretnje SAD, optužila je vlasti u Vašingtonu da su "duboko umešane" u snimanje filma.

Film "Intervju", čiji je budžet bio 42 miliona dolara, između ostalog na karikaturalan način prikazuje atentat na severnokorejskog lidera.

XS
SM
MD
LG