Dostupni linkovi

Francuski premijer stigao u Beograd


Francuski premijer Manuel Vals doputovao je u Beograd, gdje se na početku posjete sastao sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Posle svečanog dočeka, dvojica premijera imaju tet-a-tet sastanak, nakon kojeg će uslijediti Francusko-srpski poslovni forum i plenarni sastanak dviju delegacija.

Francuskog premijera su pored Vučića dočekali i gradonačlenik Beograda Siniša Mali i deset ministara u Vladi Srbije.

Vučić je izjavio je da je od francuskog premijera Manuela Valsa dobio obećanje da će Srbija imati još snažniju podršku Francuske na evropskom putu te da je važno i "da imamo konkretnu ekonomsku i svaku drugu saradnju i korist".

"Srbija je dobro mjesto za francuske investitore", poručio je premijer Vučić.

Kako je rekao, Srbija će, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, odigrati suštinsku ulogu u rešavanju ukrajinske krize kad bude preuzela predsjedavanje OEBS-u 2015. godine.

Francuski premijer je dodao da će zvanični Pariz aktivno podržati otvaranje jednog poglavlja sa Srbijom do kraja godine i da bi to moglo da bude poglavlje o finansijskoj kontroli.

Vučić je poručio da je Francuska već napravila iskorak, dajući poverenje napretku Srbije i njenim reformskim zalaganjima i izrazio uvjerenje da će ekonomsko partnerstvo Srbije i Francuske rasti brzo u predstojećim godinama.

Vals tokom dvodnevne posjete predvodi privrednu delegaciju koju čine predstavnici 34 najveće francuske kompanije, a jedna od tema razgovora sa domaćim zvaničnicima biće i izgradnja metroa.

XS
SM
MD
LG