Dostupni linkovi

Uslov EEZ: EU ili "Južni tok"


Predsjednik Evropske energetske zajednice (EEZ) Janez Kopač izjavio je da sporazum Skoplja sa Moskvom u vezi sa gasovodom "Južni tok" nije u saglasnosti sa Zakonom o energetici EU, pa Makedonija treba povuče sporazum ili ponovo pregovara ukoliko želi da postane punopravna članica EU.

Kopač je rekao da Makedonija kao potpisnik sporazuma sa EEZ ima obavezu da provodi pravila, preneli su makedonski mediji.

Upozorenje je stiglo nakon što je jedan visoki predstavnik "Gasproma" poslije sastanka sa makedonskim predstavnicima za energetiku izjavio da će se izgradnja gasovoda u Makedoniji odvijati kako je i planirano.

Direktor "Gasprom eksporta" Sergej Ikonikov izjavio je u Skoplju da su u završnoj fazi pregovori sa makedonskim vlastima o izgradnji kraka gasovoda "Južni tok" i izrazio nadu da će makedonske vlasti do kraja godine donijeti konačnu odluku o početku projekta.

EU sadašnji model, kojim ruska firma "Gasprom" posjeduje najmanje 51 odsto i kontroliše proizvodnju i distribuciju, nije u skladu sa zakonima EU.

EEZ je tijelo sa sjedištem u Beču koje obuhvata 28 članica EU, zemlje kandidate za EU sa zapadnog Balkana, Moldaviju i Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG