Dostupni linkovi

Netanjahu razgovarao sa ocem ubijenog palestinskog mladića


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonirao je u ponedeljak ocu mladog Palestinca koji je otet u istočnom Jerusalemu i živ spaljen i izrazio mu ogorčenost zbog ubistva, navodi se u saopštenju iz njegovog ureda.

Netanyahu je pozvao Hušeina Abou Khdeira, oca mladog Palestinca, da mu izrazi saučešće i svoju ogorčenost zbog "užasnog" ubistva, dan nakon što je uhapšeno šest jevrejskih ekstremista, navodi se u saopštenju.

“Odmah smo delovali i uhapsili ubice. Sudićemo im i oni će osetiti strogost zakona. Ubistvo vašeg deteta je užasna i ne može je prihvatiti ni jedno ljudsko biće”, kazao je Netanjahu.

Šesnaestogodišnji Mohammad Abou Khdeir otet je 2. jula u četvrti Ćouafat, u okupiranom i pripojenom istočnom Jerusalemu. Njegov spaljeni leš pronađen je nekoliko sati kasnije u jednoj šumi.

Policija navodi da postoje "snažne indikacije" da su napadači želeli da se osvete za ubistvo trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali prošlog meseca.

Porodica ubijenog Palestinca požalila se na odnos izraelske policije prema jednom žrtvinom rođaku, 15-godišnjem učeniku srednje škole, koji je pretučen u pritvoru posle protesta povodom rođakove smrti.

Izraelske vlasti tvrde da je on bio deo grupe mladih ljudi koja je napala policiju. Incident se desio dok je ovaj američki student bio u poseti Jerusalimu.

Američki Stejt department zatražio je "brzu, transparentnu i kredibilnu istragu radi potpunog utvrđivanja odgovornosti povodom očigledne prekomerne upotrebe sile".

XS
SM
MD
LG