Dostupni linkovi

Državni sekretar za enegretsku diplomatiju SAD u Zagrebu


Energetska sigurnost i ostvarivanje hrvatskih energetskih projekata bile su glavne teme razgovora zamjenika pomoćnika državnog sekretara za energetsku diplomaciju SAD-a Amosa Hochsteina i hrvatskog ministra privrede Ivana Vrdoljaka. Hochstein je rekao da je interes SAD-a podržati Hrvatsku u ostvarivanju energetske sigurnosti i nezavisnosti te nastaviti raditi s Hrvatskom na daljnjem razvoju istraživanja i eksploatacije nafte i plina na moru i kopnu.

Hochstein je rekao kako se na sastanku razgovaralo i o gradnji LNG terminala na Krku te da je ponudio pomoć u realizaciji toga projekta, ali i saradnji Hrvatske sa susjedima kao strateškim partnerima u energetskim projektima kako bi se osigurali potpuni benefiti za cijelu regiju.

„Hrvatska ima veliku priliku da postane regionalni lider u području energetske sigurnosti ne samo za sebe već za cijelu regiju. A mi bismo željeli vidjeti možemo li bilo kako pomoći u realizaciji te prilike“, zaključio je Hochstein.

Američki zvaničnik je na sastanku pokazao interes za skoro raspisivanje natječaja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnom dijelu Hrvatske, za ulaganje u dvosmjerni tok plinovoda prema Mađarskoj, ali se razgovaralo i o mogućim rješenjima u slučaju prestanka isporuke ruskog plina Evropi.

Jedan od najvažnijih projekata u postizanju dugotrajne energetske stabilnosti istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Hrvatskoj, kako zbog same Hrvatske, tako i zbog postizanja veće energetske stabilnosti u cijeloj Evropi.

Ministar Vrdoljak je rekao da se na realizaciji hrvatske energetske strategije radi uz pomoć američkih kolega.

"Imamo veliku šansu, što potvrđuje i američka diplomatija, da postanemo energetski lider regije. Podupiru naš posao na istraživanju i eksploataciji nafte i plina i na kopnu i na moru. Razgovarali smo kako američki kolege mogu pomoći u izgradnji LNG-a kao i svim poslovnim modelima vezanim za taj projekt“, rekao je ministar Vrdoljak.

Vrdoljak je naglasio kako je hrvatska energetska strategija dio regionalne energetske strategije te je uloga Hrvatske da osigura energente cijelog regiji i sjevernim susjedima.

XS
SM
MD
LG