Dostupni linkovi

U BiH do sada 20 žrtava poplava



U poplavama na teritoriji BiH, prema zvaničnim podacima, poginulo je 20 ljudi.

Na teritoriji Federacije BiH poginule su tri, dok je Republici Srpskoj poginulo 17 osoba, rečeno je na konferencije ministara zdravlja u Sarajevu na kojoj je bilo reči o preduzimanje hitnih mera na zaštiti zdravlja stanovništva pogođenog poplavama.

Trenutno ni u Federaciji BiH ni u Republici Srpskoj nema osoba sa zaraznim bolestima, kazali su ministri na sednici kojoj su prisustvovali i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije.

"Na teritoriji Federacije BiH, do jutros u osam sati, imali smo tri potvrđene smrti. Nemamo trenutno epidemija i zaraza na poplavljenim područjima. Situacija u tim područjima jeste nesigurna ali je kontrolisana. Broj mrtvih u RS je 17, veličina katastofe u RS je ogromna. U RS su u potpunosti uništena dva grada, to su grad Doboj i grad Šamac", rekao je ministar zdravstva Federacije BiH Rusmir Mesihović.

“Uništeni su značajni delovi opštine Modriča, poplavljen je grad Bijeljina, delovi Srebrenice, Šekovića, Bratunca, Han-Pijeska, Banjalučka regija, Prijedor, jednostavnije rečeno polovina Republike Srpske je zahvaćena ovim poplavama”, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da je "u ovom trenutku izuzetno bitno preduzeti multisektorske i sveobuhvatne mere i imati jedinstven pristup hitnim merama u oblasti zdravlja u poplavljenim područjima".

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u BiH Haris Hajrulahović, potvrdio je da će u BiH doći pomoć koja je najpotrebnija.
XS
SM
MD
LG