Dostupni linkovi

Proruski pobunjenici proterani iz državnih zgrada u Marjupolju



Lokalne patrole radnika čeličane primorale su proruske pobunjenike da napuste državne zgrade koje su zauzeli u Marijupolju, na istoku Ukrajine i rašćišćavaju barikade koje su pobunjenici postavili, javljaju izveštači agencije AP.

Mariupolj je drugi po veličini grad u ukrajinskoj istočnoj oblasti Donjeck, koja je zajedno sa Luganskom u ponedeljak proglasila nezavisnost od centralne vlade u Kijevu.

U tom gradu su početkom nedelje počele da deluju građanske patrole kada je Rinat Ahmetov, najbogatiji čovek u Ukrajini pozvao radnike u njegovim čeličanama da pomognu policiji da povrati red u tom gradu.

Njegova kompanija Metinvest dogovorila se juče sa direktorima čeličana, policijom i lokalnim vlastima da zajedno učestvuju u pobljšanju bezbednosti u gradu i nateraju pobunjenike da napuste zgrade koje su zauzeli. U sporazumu je učestvovao i predstavnik samoproklamovane Narodne republike Donječk, koja je proglasila
nezavisnost od Kijeva.

Metinvest ima dve čeličane u Marijupolju, primorskom gradu od 500.000 stanovnika, koji se nalazi na glavnom putu između Rusije i Krima, koji je Moskva anektirala u martu. U tom gradu je bilo teških borbi prošlih nedelja, uključujući i okršaje ispred policijske stanice u kome je poginuo jedan policajac i nekoliko pobunjenika.

Ahmetov je uglavnom ćutao dok su naoružane grupe ljudi zazimali državne zgrade jednu za drugom u istočnoj Ukrajini, ali je u sredu prekinuo ćutanje i pozvao Donjeck da ostane deo Ukrajine uz argument da bi nezavisnost ili pripajanje Rusiji bili ekonomska katastrofa.

Novo ukrajinsko vođstvo je od svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča u februaru pružilo ruku oligarsima tražeći od njih pomoć, i imenovalo ih kao guvernere u istočnim oblastima koje su privržene Moskvi.
XS
SM
MD
LG