Dostupni linkovi

Uskrs slavi 2,5 milijardi hrišćana



Praznik Vaskrsenja Hristovog slave svi hrišćani svijeta zajedno, po procjeni - oko 2,5 milijarde. Zajedničkog slavlja Uskrsa u ovom vijeku biće ukupno 31 puta, a prvo sljedeće je 2017. godine.

Razlika između datuma katoličko-protestantskog i istočnog, pravoslavnog Uskrsa, biće sljedeće godine nedjelju dana, a 2016. čak pet nedjelja.

Najranije Uskrs na Zapadu može biti 22. marta, dok je na Istoku u prvoj dekadi maja, navodi Vjerska informativna agencija(VIA), koja se bavi vijestima i analizama iz svijeta religije.

Do 16. vijeka, kada je izvršena reforma kalendara, slavljenje praznika bilo je istog dana.

Boraveći ovih dana u Evropi, koptski patrijarh i papa Tavardos Drugi apelovao je na hrišćane svijeta da ujednače slavljenje Uskrsa. To je posebno važno za hrišćane na prostorima Bliskog istoka, gdje oni čine manjinu.

Već sto godina pokreće se ideja da se među hrišćanima postigne saglasnost oko zajedničkog datuma praznika Vaskrsenja. Svjetski savjet crkava, sa sjedištem u Ženevi, koji okuplja 350 crkava iz 120 zemalja svijeta, na konferenciji u Alepu (Sirija) 1997. godine, dobio je principijelnu saglasnost članica da se na ovom pitanju poradi.

Poznati njemački astronom Rajhold Bien, kome je posebna specijalnost vrijeme, priznaje da svaka promjena računanja vremena ili praznika izaziva otpore. Korekcije su u istoriji bile uvijek teško provodive. Promjena datuma Uskrsa mijenja ritam cijele crkvene i liturgijske godine, kao i posta.
XS
SM
MD
LG