Dostupni linkovi

Njemačka: Proširenje prava za dvojno državljanstvo djeci stranaca


Konzervativci kancelarke Angele Merkel iz demokršćanskih stranaka CDU i CSU i njihovi koalicioni partneri socijaldemokrati iz stranke SPD dogovorili su se u četvrtak da prošire mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva za djecu stranaca u Njemačkoj.

Sporazum je predvidio da će djeca stranaca rođena u Njemačkoj moći dobiti njemačko državljanstvo, uz državljanstvo svojih roditelja, ako su živjeli osam godina u Njemačkoj ili ako su se šest godina školovali u zemlji, kao i kada im se prizna stručna kvalifikacija ili univerzitetska diploma koje su dobili u Njemačkoj.

O ovom sporazumu su govorili u četvrtak socijaldemokratski ministar pravde Heiko Maas i konzevativni ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere. Ovo je bio jedan od zahtjeva SPD-a kako bi pristao da uđu u koalicionu vladu s konzervativcima.

"Mladi koji žive u Njemačkoj neće više biti prisiljavani da prekinu sa svojim porodičnim korijenima", kazao je Maas u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva pravde.

Ova mjera će prije svega koristiti djeci turskih imigranata koji čine najveću stranu zajednicu u Njemačkoj. Građani Evropske unije i Švicarske su i ranije mogli dobiti dvojno državljanstvo poslije osam godina života u Njemačkoj.
XS
SM
MD
LG