Četvrtak, 03. septembar/rujan 2015, 10:53 CET

Kardinal Puljić: Komisija za Međugorje još nema odluku

12.12.2013
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je Agenciji Fena da Međunarodna komisija za proglašenje Međugorja svetištem još nije završila rad, te da nije poznato kada će se to i desiti.

Pojasnio je da će Komisija, nakon što završi studijsko istraživanje, predati rezultate Kongregaciji za nauk vjere iz Vatikana. Ta će kongregacija napraviti prijedlog i podastrijeti ga papi Franji koji će i donijeti konačnu odluku o fenomenu u Međugorju.

Kardinal dalje pojašnjava da bi jedno mjesto po crkvenom pravu bilo proglašeno svetištem to ovisi od mjesnog biskupa.

Međugorje, zbog vjerovanja da se na tom mjest   prije nekoliko desetljeća ukazala Blažena Djevica Marija, u narodu poznata i kao Međugorska Gospa ili Kraljica Mira, danas pohode milijuni vjernika iz cijelog svijeta, zbog čega je postalo jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu.
12 decembar/prosinac 2013
12 decembar/prosinac 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.