Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 12:05 CET

Kardinal Puljić: Komisija za Međugorje još nema odluku

12.12.2013
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je Agenciji Fena da Međunarodna komisija za proglašenje Međugorja svetištem još nije završila rad, te da nije poznato kada će se to i desiti.

Pojasnio je da će Komisija, nakon što završi studijsko istraživanje, predati rezultate Kongregaciji za nauk vjere iz Vatikana. Ta će kongregacija napraviti prijedlog i podastrijeti ga papi Franji koji će i donijeti konačnu odluku o fenomenu u Međugorju.

Kardinal dalje pojašnjava da bi jedno mjesto po crkvenom pravu bilo proglašeno svetištem to ovisi od mjesnog biskupa.

Međugorje, zbog vjerovanja da se na tom mjest   prije nekoliko desetljeća ukazala Blažena Djevica Marija, u narodu poznata i kao Međugorska Gospa ili Kraljica Mira, danas pohode milijuni vjernika iz cijelog svijeta, zbog čega je postalo jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu.
12 decembar/prosinac 2013
12 decembar/prosinac 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.