Dostupni linkovi

Vilnjus: bez sporazuma s Ukrajinom



Lideri EU nisu uspjeli prvog dana samita "Istočno partnerstvo" u Vilnjusu da ubijede Ukrajinu da potpiše sporazum o pridruživanju i zoni slobodne trgovine.

Prema riječima predsjednice Litvanije Dalije Gribauskajte, koja predsjedava Unijom, argumenti EU tokom razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem "nisu doprli do njegovih ušiju i uma".

"Za sada vidimo neizmjenjene pozicije", rekla je ona francuskoj novinskoj agenciji Frans pres. Prema riječima Gribauskajteove, Janukovič je govorio o ekonomskim problemima Ukrajine i želje da se ti problemi rješavaju zajedno sa EU i Rusijom.

"Sve zemlje, posebno 12 novih članica, rekle su da su na primjeru pokazale šta znači sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropom, i da je tokom 15 godina tih 12 novih članica ostvarilo takav napredak upravo zato što su potpisale taj sporazum", rekla je ona.

Agencije su ranije javile da je u Vilnjusu, uoči večere pred nastavak zvaničnog dijela samita, održan sastanak predsjednika Savjeta EU i Evropske komisije, Hermana van Rompeja i Žozea Manuela Baroza, sa Janukovičem, odmah poslije njegovog dolaska u glavni grad Litvanije.

Lideri EU nisu željeli prije sastanka da komentarišu moguće rezultate razgovora, a ni pres služba nije saopštila ništa o detaljiima susreta.
XS
SM
MD
LG