Dostupni linkovi

Lavrov: Radimo sa Damaskom na planu o hemijskom oružju



Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva radi sa Damaskom na pripremi plana, čiji je cilj da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

On je kazao da se nada da će plan biti saopssten u "najkraćem mogućem roku", kao i da će Rusjia biti spremna da na njemu radi sa "generalnim sekratarom UN, članovima Saveta bezbednosti UN i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja".

Lavrov je juče predložio da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu i da se potom unissti.

Takav predlog podržao je predsednik SAD Barak Obama, a američki državni sekretar Džon Keri je ocenio da bi time mogla da se izbegne vojna intervencija protiv Sirije.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus ocenio je danas da je pritisak Zapada doveo do "preokreta" u stavu Rusije o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. On je izrazio "interesovanje i oprez" Francuske kada je reč o predlogu Moskve.

Lavrov je danas izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih reakcija na predlog Rusije.

Sirijska opozicija, međutim, ostaje pri stavu da "krssenje međunarodnog prava" zahteva odgovarajući "snažan" odgovor međunarodne zajednice.

Glasanje u američkom Senatu o mogućim vojnim udarima na Siriju bilo je planirano za juče, ali je odloženo dok se ne završe razgovori o predlogu Rusije.
XS
SM
MD
LG