Dostupni linkovi

Moguća smrtna kazna za otmičara iz Clevelanda


Ariel Castro
Ariel Castro
Američki tužilac Timothy McGinty izjavio je da razmišlja o traženju smrtne kazne za Ariela Castra, optuženog za otmicu i silovanje tri mlade žene tokom desetak godina u svojoj kući u Clevelandu.

"Podići ćemo optužnicu za svaki čin seksualne agresije i pokušaja ubistva, te za svaki čin ubistva koji je počinio prekidanjem trudnoće", izjavio je tužilac okruga Cuyahoga, dodajući da će "tražiti i podizanje optužbi za koje je predviđena smrtna kazna".

Castro, 52-godišnji nezaposleni vozač, pojavio se nekoliko sati ranije pred gradskim sudom s lisicama na rukama ne izgovorivši ni riječ.

Nije pokazao nikakvu reakciju pri čitanju optužnice podignute protiv njega.

Sud je odredio kauciju od dva miliona dolara za svaki pojedini slučaj, ukupno osam miliona dolara, čime je praktično osigurao njegovo zadržavanje u zatvoru.

Tužilac Bryan Murphy traženje takve kaucije objasnio je "užasnom havarijom" koju su prošle njegove žrtve.

Dvojica braće Ariela Castra, koji su privedeni s njim, ali koji se krivično ne terete, u četvrtak su nakon kratkog saslušanja pušteni na slobodu, podsjetila je Al Jazeera.

Ariel Castro optužen je u srijedu za silovanje i četiri otmice: Amande Berry i njene šestogodišnje kćeri Joselyn koju je rodila u zarobljeništvu, Gine DeJesus i Michelle Knight.

Sve su oslobođene u ponedjeljak navečer zahvaljujući susjedu.
XS
SM
MD
LG