Dostupni linkovi

Njemačka kancelarka u iznenadnoj posjeti Afganistanu



Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar odbrane Tomas de Mezijer doputovali su danas u iznenadnu posjetu Afganistanu, kako bi podržali njemačke vojnike u toj zemlji, javile su agencije.

Merkelova i De Mezijer su stigli u štab nemačke vojske u Mazar-i-Šarifu, na sjeveru Afganistana, šest dana poslije ubistva pripadnika njemačkoj kontingenta u okviru Međunarodnih snaga za podršku bezbjednosti (Isaf), saopšteno je danas iz njemačke vlade.

"Merkelova će posjetiti Kunduz, a poslije podne će se vratiti u Mazar-i-Šarif. Ovdje je da bi podržala vojnike, prisustvovala sastancima, odgovorila na zabrinutost nakon smrti jednog vojnika", rekao je neimenovani portparol vojske.

Iz bezbjednosnih razloga nije saopšten tačan program posjete kancelarke.

U napadu pobunjenika u sjevernoj afganistanskoj provinciji Banglan u subotu je ubijen jedan pripadnik specijalnih jedinica njemačke vojske, a jedan je povrijeđen.

To je bila prva njemačka žrtva u posljednje dvije godine u redovima Isafa. Njemačka je treća zemlja, poslije SAD i Velike Britanije, po broju pripadnika svoje vojske u okviru međunarondih snaga u Afganistanu. Njemački kontingent broji 4.200 ljudi.
XS
SM
MD
LG