Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 15:38 CET

  U Parizu umro Stefan Hesel

  Stefan Hesel

  27.02.2013

  Bivši diplomata i član francuskog Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu Stefan Hesel umro je noćas u Parizu u 96. godini.

  Hesel je poznat kao autor političkog pamfleta o pokretu otpora i protiv neravnopravnosti u društvu "Indignez-vous!" (Pobunite se), koji je od oktobra 2010. godine prodat u 4,5 miliona primeraka u svetu i preveden na 30 jezika.

  Pamflet je obavljen u vreme Arapskog proleće, kada se urušilo više diktatorskih režima, a iz teksta je preuzet termin "ogorčeni", kako su sebe nazivali demonstranti u Francuskoj, Šapaniji i Grčkoj tokom protesta zbog pada životnog standarda, rasta nezaposlenosti i socijalnih problema. Pamflet je inspirisao i pristalice pokreta "Okupiraj Vol strit".

  Levičar i ubeđeni Evropljanin, od odlaska u penziju 1983. bio je aktivan i objavio je više radova, uključujući i apel za ukidanje atomskog oružja.

  Tokom Drugog svetskog rata bio je član Pokreta otpora, a 1944. bio je deportovan u logor Buhenvald.

  Posle oslobođenja je radio pri Generalnom sekretarijatu UN i sarađivao na izradi teksta Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.
  27 februar/veljača 2013
  27 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.