Ponedjeljak, 27. april/travanj 2015, 02:15 CET

U Parizu umro Stefan Hesel

Stefan Hesel

27.02.2013

Bivši diplomata i član francuskog Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu Stefan Hesel umro je noćas u Parizu u 96. godini.

Hesel je poznat kao autor političkog pamfleta o pokretu otpora i protiv neravnopravnosti u društvu "Indignez-vous!" (Pobunite se), koji je od oktobra 2010. godine prodat u 4,5 miliona primeraka u svetu i preveden na 30 jezika.

Pamflet je obavljen u vreme Arapskog proleće, kada se urušilo više diktatorskih režima, a iz teksta je preuzet termin "ogorčeni", kako su sebe nazivali demonstranti u Francuskoj, Šapaniji i Grčkoj tokom protesta zbog pada životnog standarda, rasta nezaposlenosti i socijalnih problema. Pamflet je inspirisao i pristalice pokreta "Okupiraj Vol strit".

Levičar i ubeđeni Evropljanin, od odlaska u penziju 1983. bio je aktivan i objavio je više radova, uključujući i apel za ukidanje atomskog oružja.

Tokom Drugog svetskog rata bio je član Pokreta otpora, a 1944. bio je deportovan u logor Buhenvald.

Posle oslobođenja je radio pri Generalnom sekretarijatu UN i sarađivao na izradi teksta Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.
27 februar/veljača 2013
27 februar/veljača 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Perspektiva: Četvrta epizoda - Sarajevo i Istočno Sarajevoi
X
26.04.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Istočnog Sarajeva i Ilidže. Voditelj i moderator je Brano Jakubović. Producent je Mebius film iz Sarajeva.