Dostupni linkovi

EU Ukrajini: Ne može i unija s Rusijom i sporazum s EU



Lideri Evropske unije danas su predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču neuvijeno poručili da treba da bira između carinske unije s Rusijom i sporazuma o slobodnoj trgovini s EU - da ne može da ima jedno i drugo.

Ukrajinski predsednik Janukovič danas učestvuje na samitu EU-Ukrajina na kom bi evropski lideri trebalo da ocene napredak Kijeva u približavanju EU. Glavni cilj je potpisivanje sporazuma o evrointegracijama Ukrajine.

"Jedna zemlja ne može istovremeno da bude članica carinske unije i da bude u zajedničkoj zoni slobodne trgovine s Evropskom unijom. To nije moguće", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Pored toga Barozo i predsednik Evropskog sveta Herman Van Rompej rekli su da Ukrajina mora da sprovede brze reforme, uključujući reformu pravosuđa, ako želi da potpiše sporazum o pridruživanju s Unijom u novembru.

Odnosi Ukrajine i Brisela prolaze kroz ozbiljnu krizu. Evropska unija zamera ukrajinskom predsedniku da zemlja nazaduje u demokratiji od njegovog dolaska na vlast pre tri godine, a jedan od spornih tema je i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko koja je u zatvoru.

Timošenko je osuđena 2011. na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja. Njoj se takođe odvojeno sudi zbog utaje poreza, a u januaru je optužena da je naredila ubistvo jednog poslanika 1996. Ona te optužbe odbacuje i kaže da su politički motivisane.
XS
SM
MD
LG