Četvrtak, 28. maj/svibanj 2015, 04:02 CET

Crna Gora povlači s tržišta i vindijino mlijeko Z bregov

23.02.2013
Crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović izjavio je da je u ispitanih 19 od ukupno 34 otkupne linije mlijeka u Crnoj Gori utvrđen povećan nivo aflatoksina M1, javio je dopisnik Agencije ONASA.

Prema njegovim riječima, iz prodaje će biti povučeno i mlijeko "Z bregov" proizvođača "Vindija", koje se od danas nalazi na listi zabranjenih proizvoda.

Ivanović je na današnjoj konferenciji za novinare, zakazanoj povodom rezultata ispitivanja domaćeg mlijeka u otkupu, kazao da će sutra biti puštene određene serije mlijeka domaćih proizvođača koje će biti apsolutno bezbjedne.

"Uzeli smo uzorak od svih otkupnih linija mlijeka u Crnoj Gori kojih ima ukupno 45... To je 2.700 isporučilaca, a naše službe za ispitivanje dobile su pouzdane rezultate sa 34 linije. Od te 34 linije u 15 nije nađen povišen nivo aflatoksina M1 i to mlijeko je potpuno u redu, dok je na 19 linija utvrđen povišen nivo aflatoksina u odnosu na nivo koji je kod nas dozvoljen i to mlijeko se neće puštati u promet", rekao je ministar Ivanović.

Kazao je da se odluke o obustavi mlijeka donose na osnovu analiza koje se rade u Crnoj Gori i da za to imaju opremljene laboratorije koje mogu da utvrde da li ima ili nema aflatoksina u mlijeku.

Do sada je zbog aflatoksina u mlijeku sa crnogorskog tržišta povučeno mlijeko šest proizvođača i jednog distributera sirovog mlijeka.

Prema nalazima Centra za ekotoskiloška ispitivanja, kontaminirano je mlijeko Niške mljekare, Imleka Beograd, Imleka Kozarska Dubica, Koncern Farmakom M.B. Šabac A.D. Mljekara Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop Raška.
23 februar/veljača 2013
23 februar/veljača 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.