Petak, 29. april/travanj 2016, 11:52 CET

  Crna Gora povlači s tržišta i vindijino mlijeko Z bregov

  23.02.2013
  Crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović izjavio je da je u ispitanih 19 od ukupno 34 otkupne linije mlijeka u Crnoj Gori utvrđen povećan nivo aflatoksina M1, javio je dopisnik Agencije ONASA.

  Prema njegovim riječima, iz prodaje će biti povučeno i mlijeko "Z bregov" proizvođača "Vindija", koje se od danas nalazi na listi zabranjenih proizvoda.

  Ivanović je na današnjoj konferenciji za novinare, zakazanoj povodom rezultata ispitivanja domaćeg mlijeka u otkupu, kazao da će sutra biti puštene određene serije mlijeka domaćih proizvođača koje će biti apsolutno bezbjedne.

  "Uzeli smo uzorak od svih otkupnih linija mlijeka u Crnoj Gori kojih ima ukupno 45... To je 2.700 isporučilaca, a naše službe za ispitivanje dobile su pouzdane rezultate sa 34 linije. Od te 34 linije u 15 nije nađen povišen nivo aflatoksina M1 i to mlijeko je potpuno u redu, dok je na 19 linija utvrđen povišen nivo aflatoksina u odnosu na nivo koji je kod nas dozvoljen i to mlijeko se neće puštati u promet", rekao je ministar Ivanović.

  Kazao je da se odluke o obustavi mlijeka donose na osnovu analiza koje se rade u Crnoj Gori i da za to imaju opremljene laboratorije koje mogu da utvrde da li ima ili nema aflatoksina u mlijeku.

  Do sada je zbog aflatoksina u mlijeku sa crnogorskog tržišta povučeno mlijeko šest proizvođača i jednog distributera sirovog mlijeka.

  Prema nalazima Centra za ekotoskiloška ispitivanja, kontaminirano je mlijeko Niške mljekare, Imleka Beograd, Imleka Kozarska Dubica, Koncern Farmakom M.B. Šabac A.D. Mljekara Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop Raška.
  23 februar/veljača 2013
  23 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.