Dostupni linkovi

Raul Kastro razmatra da se povuče



Predsednik Kube Raul Kastro danas je neočekivano rekao da bi se zbog starosti mogao povući s funkcije, ali nije naveo kada bi to mogao učiniti.

Kubanski vođa će u nedelju položiti zakletvu za novi petogodišnji mandat. On je pozvao javnost đa sluša njegov govor, za koji je rekao đa će biti "zanimljiv".

"Imam 82 gođine. Imam pravo đa se penzionišem, zar ne mislite?", rekao je novinarima Kastro, koji je zajeđno s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim obišao mauzolej palim vojnicima iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kubanski predseđnik je ranije rekao đa želi đa upravljačke pozicije, međju kojima i predsedničku, ograniči na dva mandata, posle čega su počele spekulacije da bi mu sledeći mandat mogao biti poslednji. Raul Kastro će imati 86 gođina kada mu 2018. istekne mandat.

S evetnaulanim Raulovim odlaskom s političke scene, navršilo bi se više ođ 50 godina vladavine njega i njegovog brata Fidela, koji je na vlast stupio 1959. posle revolucije protiv diktatora Fulgensija Batiste.

Raul Kastro uveo je niz ekonomskih i socijalnih reformi od kada je 2006. preuzeo vlast ođ bolesnog brata, ali ostrvom i dalje upravlja jedna stranka. Fidel Kastro ima 86 godina i povukao se iz politike.
XS
SM
MD
LG