Dostupni linkovi

Višegodišnje kazne četničkoj grupi za ratne zločine



Pripadnici paravojne formacije "Simini četnici" osuđeni su danas u Višem sudu u Beogradu na zatvorske kazne od dve do maksimalnih 20 godina zatvora, zbog ratnih zločina nad Romima u selima opštine Zvornik 1992. i 1993. godine.

Na maksimalnih 20 godina osuđeni su Zoran Stojanović i Zoran Đurđević, a Tomislav Gavrić i Zoran Alić na po 10 godina zatvora, Đorđe Šević i Dragana Đekić osuđeni su na po pet godina zatvora, a Damir Bogdanović osuđen je na dve godine zatvora.

Predsednik sudskog veća Rastko Popović je rekao da su pripadnici jedinice jula 1992. godine došli do sela Skočić i u jednoj kući okupili oštećene Rome, koje su tukli nogama i rukama, kundacima i drugim predmetima i ubili Nuhanović Afira.

Popović je kazao da je nekoliko pripadnika jedinice silovalo zaštićene svedokinje Beta i Gama, a da je pokojni Simo Bogdanović, zvani "Sima četnik", vođa grupe, koji je tokom postupka preminuo u pritvoru, silovao zaštićenu svedokinju Alfa.

Sud je utvrdio da su svedokinje Alfa, Beta i Gama nekoliko meseci bile zatvorene u kući u Mališiću gde su ih pripadnici "Siminih četnika" mučili, ponižavali i silovali, a niko im nije pomogao i zaštitio.
XS
SM
MD
LG