Nedjelja, 14. februar/veljača 2016, 17:56 CET

  Fotografija 2012. snimak dženaze ubijene djece u Palestini

  Nagrađena fotografija

  15.02.2013
  Međunarodni žiri 56. po redu World Press Photo takmičenja odabrao je fotografiju Paula Hansena, fotoreportera švedskog lista Dagens Nyheter, za najbolju u 2012. godini.

  Fotografija koja je dobila najviše glasova članova žirija prikazuje grupu muškaraca koji nose tijela mrtve djece kroz ulice Gaze da bi im klanjali dženazu i pokopali ih.

  Dvogodišnji Suhaib Hijazi i njegov stariji brat Muhammed poginuli su kada je njihova kuća uništena pod kišom granata koje su ispalili izraelci. Njihova majka je tada završila na intenzivnoj njezi.

  Fotografija je snimljena 20. novembra u Gazi, na palestinskoj teritoriji.

  Žiri je dodijelio nagrade u devet tematskih kategorija za 54 fotoreportera iz 32 zemlje.

  Članovi žirija su proglasili pobjednike na danas održanoj konferenciji za medije u World Press Photo uredu u Amsterdamu.
  15 februar/veljača 2013
  15 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Treća epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  14.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, treća epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.