Subota, 29. avgust/kolovoz 2015, 08:08 CET

Dežer kaže da priznanje Kosova nije uslov EU

13.02.2013
Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer rekao je da priznavanje Kosova nije uslov za članstvo Srbije u EU.

"Uslove određuje Evropski savjet, a ne pojedini političari ili parlamentarci zemalja članica", rekao je Dežer, komentarišući izjavu predsjednika Odbora za spoljne poslove francuskog parlamenta Elizabet Gigu da priznanje Kosova može biti preduslov za evropsku perspektivu Srbije, iako to još nije zvanično pomenuto.

Što se tiče očekivanja Srbije da u junu dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU, Dežer je izjavio da se na jun može gledati "sa određenim pouzdanjem," naravno ukoliko do tada budu ispunjeni uslovi.

Dežer je rekao novinarima u Beogradu da treba slušati "glas Evropskog savjeta, gdje 27 zemalja zajedno određuju pravilo".

"Tu i tamo možete čuti različita mišljenja nekih parlamentaraca i političara, ali između članica postoji konsenzus u pogledu dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine i to moramo da riješimo", istakao je Dežer.

Navodeći da su učinjeni mnogi koraci u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Dežer je rekao da očekuje da će na narednom sastanku Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu 19. i 20. februara biti ostvaren novi napredak.
13 februar/veljača 2013
13 februar/veljača 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.