Subota, 30. april/travanj 2016, 05:21 CET

  Srbija:Optužnica za prevaru Hipo banke za 15 miliona franaka

  13.02.2013
  Srbijansko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv vlasnika hotela „Srbija“ Miloša Ljujića i osmoro njegovih saradnika zbog sumnje da su prevarom oštetili Hipo Alpe Adrija banku za 15 miliona švajcarskih franaka.

  Oni su putem sistema povezanih preduzeća pod svojom kontrolom 2007. godine od Hipo Alpe Adrija banke po osnovu kredita dobili novac radi kupovine akcija preduzeća koja su bila u postupku privatizacije. 

  Zatim su međusobnim trgovanjem u kojem su obarali vrijednost akcija na berzi, prenosili te akcije na druga preduzeća u vlasništvu okrivljenih.

  U tom procesu su preduzeća koje su zadužili kreditima, a čiju su imovinu nakon toga otuđili prodajom akcija, otišla u stečaj zbog nelikvidnosti.

  Oštećena banka do danas nije uspjela da naplati potraživanja ni iz založenih nekretnina povezanih preduzeća, jer je utvrđeno da je vrijednost nekretnina višestruko niža od procjena koje su izvršene za potrebe njihovog zalaganja prilikom uzimanja kredita. 

  Na ovaj način okrivljeni su u periodu od 2007. do 2012. godine pribavili imovinsku korist 15 miliona švajcarskih franaka, za koji iznos je istovremeno oštećena i Hipo Alpe Adrija banka. 

  Tužilaštvo za organizovani kriminal je u ovom predmetu u toku istrage zaključilo sporazum o priznanju krivičnog djela sa okrivljenim Ferencom Brindzom na osnovu koga mu je Viši sud u Beogradu izrekao kaznu zatvora od dvije godine i četiri mjeseca i novčanu kaznu u iznosu od pet miliona dinara (45.000 eura), navodi se u saopštenju.
  13 februar/veljača 2013
  13 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.