Petak, 03. juli/srpanj 2015, 01:10 CET

Kacin: Datum o početku pregovora Srbiji na dohvat ruke

13.02.2013
Datum za početak pregovora o ulasku u EU na dohvat je ruke Srbiji, koja će u prvoj polovini ove godine imati razloga da slavi, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

On je naveo da Vlada Srbije uporno radi na dobijanju datuma početka pregovora i da premijer Srbije Ivica Dačić danas putuje u Dablin kako bi, budući da Irska predsjedava EU, dogovorio sljedeće korake.

Kacin je rekao da ne želi da odgovara na pitanja šta Srbija treba da uradi da bi dobila datum početka pregovora za ulazak u EU.

"Ne želim odgovoriti na to pitanje, imate svog premijera i on će vas obavijestiti o svakom krugu tih razgovora, a (visoka predstavnica EU) Ketrin Ešton će na kraju dati preporuku ako oni to uspiju", rekao je Kacin novinarima u Beogradu, gdje se ranije danas sastao sa Dačićem.

Komentarišići izjavu šefa Odbora za spoljne poslove francuskog parlamenta da priznanje nezavisnosti Kosova može biti preduslov za evropsku perspektivu Srbije, Kacin je rekao da to nije stav Francuske, nego samo izjava predsjednice tog odbora.

"To je sholastičko pitanje, mogli ste me i pitati da li će prvi komesar Srbije unutar EU biti muško ili žensko. Ne mogu odgovoriti na to pitanje, to niko ne zna", rekao je Kacin.
13 februar/veljača 2013
13 februar/veljača 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.