Subota, 30. april/travanj 2016, 22:42 CET

  I Baroso najavio pregovore o slobodnoj trgovini EU SAD

  13.02.2013
  EU i SAD počeće zvanične razgovore o slobodnoj trgovini, čime je otvoren put za najveći trgovinski dogovor u istoriji.Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo najavio je pokretanje pregovora nakon što je to noćas u obraćanju naciji učinio i američki predsjednik Barak Obama.

  U zajedničkom američko-evropskom saopštenju, navodi se da su EU i SAD "posvećeni stvaranju odnosa, koji će biti zajednički nosilac napretka".

  Barozo je naglasio da će sporazumom o uspostavljanju najvećeg trgovinskog bloka na svijetu godišnje evropskoj ekonomiji biti pridodato 0,5 odsto.

  Predsjednik Evropske komisije je, pozdravljajući Obaminu najavu pregovora, istakao da je sporazum o slobodnoj trgovini "garancija njihove ozbiljnosti".

  Prema njegovim riječima, sporazum pokazuje da su EU i SAD strateški partneri, koji su spremni na dodatni korak za jačanje svojih ekonomija.

  On je naglasio da je sada najvažnije da pregovori što prije počnu, izražavajući nadu da će se to desiti u prvoj polovine ove godine.

  Evropski komesar za trgovinu Karel de Guht smatra da bi, "kada bi sve teklo idealno, pregovori mogli biti okončani u roku od dvije godine".

  Sporazumom bi bile otklonjene trgovinske prepreke između dvije najveće ekonomije na svijetu.
  13 februar/veljača 2013
  13 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.