Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 01:11 CET

Egipat:Poplavljeni tuneli za šverc prema Pojasu Gaze

13.02.2013
Egipatske bezbjednosne snage poplavili su tunele za krijumčarenje ispod granice sa Pojasom Gaze, izjavili su danas egipatski i palestinski zvaničnici.

Mreža tunela je od ključne važnosti za život u Gazi i kroz njih pristiže oko 30 odsto od ukupne količine robe na toj teritoriji, koja je pod  kontrolom palestinske islamističke organizacije Hamas. Izrael je, po dolasku Hamasa na vlast, prije sedam godina uveo blokadu Pojasa Gaze.

Agencija Rojters navodi da je kroz jedan od tunela dopreman cement i šljunak i da je iznenada poplavljen vodom zbog čega su radnici morali da pobjegnu. Očevici su izjavili da su još dva tunela  poplavljena i da Egipćani namjerno upumpavaju vodu.

Zvaničnik egipatskih bezbjednosnih snaga, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da je kampanja plavljenja tunela započeta prije pet dana.

Nekoliko desetina tunela uništeno je od avgusta prošle godine nakon ubistva 16 egipatskih vojnika u napadu militanata izvršenom nedaleko od granične ograde sa Pojasom Gaze.

Kairo je saopštio da su napadači kroz tunele ušli u Egipat, što su Palestinci negirali.

Plavljenje tunela iznenadilo je i izazvalo negodovanje rukovodstvo Hamasa koji su se nadali poboljšanju odnosa sa Kairom nakon što je na prošlogodišnjim izborima za predsjednika izabran Muhamed Morsi, član političkog pokreta Muslimansko bratstvo.
13 februar/veljača 2013
13 februar/veljača 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.